Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Stanogradnja u BiH u ekspanziji, cijene porasle za 10 posto

Izgleda kako stanogradnja u BiH ne očekuje pad potražnje. Iako dolaze vijesti da je u dijelu EU smanjena potražnja za novim nekretninama. Zanimljivo, prema zavodu za statistiku od 244 stambene zgrade koje se planiraju graditi, 175 ih se odnosi na objekte visoke gradnje.

Podsjećamo da su pojedine članice EU već izvjestile da prodaja nekretnina ima negativan trend. Kupci su se “ohladili” od nekretnina zbog rasta cijene novca, odnosno dosta skupljeg zaduživanja. Investitori, s druge strane ne razmišljalju o smanjenju cijena obzirom da cijene građevinskog materijala fluktuiraju. Ne može se očekivati povratak na predpandemijske cijene. 

Stanogradnja u BiH ne posustaje

Gotovo se svakodnevno izdaju dozvole za gradnju, a veći broj izdanih dozvola bilježi i Federalni zavod za statistiku. Broj izdanih odobrenja za gradnju u travnju 2023. godine u odnosu na prosječan broj izdanih odobrenja za građenje u 2022. godini veći je za 4,4%.

Kada je pak riječ o broju predviđenih stanova za gradnju u travnju ove godine u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju 2022. godine, manji je za 14,2 posto. Od 244 zgrade koje se planiraju graditi, 175 ih se odnosi na objekte visoke gradnje. Izdane su dozvole i za 22 dogradnje, a sve dozvole odnose se na objekte visoke gradnje. Dvije dozvole odnose se na prenamjene prostora u zgradama visoke gradnje, dok je šest dozvola izdano za ostale rekonstrukcije. Od 324 stana u novogradnji, najviše će biti trosobnih – 102, a najmanje jednosobnih – 27, prema Federalnom zavodu za statistiku.

Planirana je izgradnja i 90 stanova koji će imati dvije spavaće prostorije. 48 stanova s čak četiri prostorije te čak 57 stanova koji će imati pet i više spavaćih prostorija. Budući da se u BiH sve više gradi, čemu svjedoče i navedeni podaci, financa.ba je provjerila kako se kreću cijene ove godine, a koliko je stanova prodano u promatranom vremenu.

Broj prodanih novih stanova u prvom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2022. godini manji je za 1,5%.

Prosječna cijena prodanih novih stanova u prvom tromjesječju 2023. godine u odnosu na prosječnu cijenu prodanih novih stanova u 2022. godini veća je za 10,1 posto. 

Cijene stanogradnje po gradovima

Kontaktirali smo agenciju za promet nekretninama NekretnineInn iz Mostara kako bismo prokomentirali stanje na tržištu. 
U Mostaru je posljednjih godinu dana znatno veća potražnja za nekretninama od ponude. Navedeno je znatno utjecalo i na cijene nekretnina na tržištu.” – objašnjava nam Valentina Krešić, certificirana agentica za trgovinu nekretninama. 

Posebno nedostaje dvosobnih obiteljskih stanova, i potražnja je zaista velika. U 2022. godini dogodio se preokret, te se osjeća značajna potražnja za jednosobnim i dvosobnim stanovima.“, dodaje Valentina Krešić iz agencije NekretnineInn.

Prosječne cijene stanova u najvećim BH gradovima
Prosječne cijene stanova u najvećim BH gradovima

Na naš upit o tržišnim cijenama stanova odgovara: “Cijene definira niz faktora na tržištu. Prije svega interijer same nekretnine, ali i lokacija. Generalno, cijene se kreću između 2.000 BAM, pa čak do 3.000 BAM po metru kvadratnom u samom središtu. U nekim dijelovima grada još je moguće naći nekretnine po cijeni i do 1.600 BAM, ali rijetko.

Zaista je velika potražnja za građevinskim zemljištima u okolici Mostara. Svakodnevno nas zovu kupci iz svih djelova BiH u potražnji za parcelama za izgradnju vikendica uz mostarske rijeke.

Valentina Krešić, certificirana agentica za trgovinu nekretninama, Agencija NekretnineInn

U Banja Luci je kvadratni metar u središtu u prosjeku oko 4.000 BAM. Pogledom na oglasnike, ovisno o kvaliteti gradnje cijene se kreću od 2.600 BAM do 4.800 BAM. U okolnim gradskim naseljima, ovisno o lokaciji mogu se naći nekretnine i za 2.000 BAM za kvadratni metar.

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine svojim stanovnicima nudi i najskuplje nekretnine. U samom centru grada stanovi se prodaju i po 7.000 BAM po metru kvadratnom. Prosječna cijena stana u novogradnji u centru glavnog grada je 4.500 BAM po metru kvadratnom. Ukoliko se odlučite za kupnju stana van središta morat ćete izdvojiti između 2.000 BAM i 3.000 BAM.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno