Financa
Digitalni poslovni portal

Stišan strah od agresivnog podizanja kamata u SAD-u, porasle cijene nafte

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara. Budući da su se stišale bojazni od agresivnog podizanja kamatnih stopa u SAD-u.  Tjedna izvješća pokazala su pad zaliha, signalizirajući jaču potražnju. prenosi N1

Na londonskom su tržištu cijene barela nakon podneva bila viša za 80 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,49 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 93 centa višoj cijeni, od 78,07 dolara.

Tržišta su se jučer fokusirala na govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella čije su poruke, zaključili su trgovci, manje isticale strogu monetarnu politiku no što se očekivalo.

“Čini se da su trgovci bili nešto defenzivniji jer su očekivali oštriji ton (u monetarnoj politici), ali Powell se suzdržao”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Tržište se nada da bi manje agresivno povećanje kamatnih stopa moglo poštedjeti američko gospodarstvo naglog usporavanja ili čak pada aktivnosti. To bi moglo pogoditi naftnu potražnju.

Kina je pak na pragu snažnog oporavka potrošnje nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida 19.

Globalna ponuda tek će skromno rasti, a potražnja će po svemu sudeći poskočiti. Što bi značilo da bi se ta dva ključna tržišna faktora mogla približiti u idućim mjesecima, objašnjava Stephen Brennock iz PVM-a.

OPEC smanjuje proizvodnju

OPEC i saveznici potvrdili su prošlog tjedna da će do kraja godine smanjivati proizvodnju za dva milijuna barela dnevno. Dok je iranski  dužnosnik juče izjavio da će vjerojatno produljiti tu mjeru i na idućem sastanku.

Snažan potres u Turskoj i Siriji zaustavio je u ponedjeljak izvoz iračke i azerbajdžanske nafte iz turske luke Ceyhan.   Aberbajdžanski ogranak BP-a proglasio je „višu silu“ za isporuke iz Ceyhana. Irački naftovod do te turske luke ponovo je otvoren u utorak.

Potporu cijenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 2,2 milijuna barela, prema podacima udruge proizvođača API (Američki institut za naftu), koje navode tržišni izvori.

Vlada će podatke objaviti tokom dana.

OPEC je odvojeno juče objavio da su u utorak cijene barela košarice nafte njegovih članica porasla 2,30 dolara, na 80,50 dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije