Financa
Digitalni poslovni portal

Teretana – kako je preživjeti “prvi put”?

Kad je vrijeme toplo, mnogi vole svoj trening odrađivati vani. S dolaskom jeseni, a naročito zime, neki će svoj trening staviti ‘na čekanje,’ dok će neki krenuti u teretanu. Teretana je nešto što mnoge ljubitelje fizičke aktivnosti zanima, no mnogi su sramežljivi kada treba krenuti. Kako se opustiti i odvažiti na taj korak?

Svima je jednom bio prvi put u teretani!

Za početak, nelagoda koju osjećate kad ste prvi put u teretani je posve normalna. Kako pojašnjava fitness trenerica, kad je riječ o promjenama ponašanja, navika i rutine, pa još u nepoznatom okruženju, naravno da nije ugodno.

“Dolazak u teretanu svim početnicima budi neugodne emocije, možda i sram. Prije svega zato što tamo nisu došli jer imaju samopouzdanja u vezi svog izgleda i zdravlja. Vjerojatno pretpostavljaju da svi korisnici teretane izgledaju bolje od njih, da su zdraviji, u boljoj formi i kondiciji. Budući da živimo u svijetu koji naglasak stavlja na prvi dojam i vanjski izgled, bez obzira što dolaze u teretanu gdje i drugi vježbaju iz sličnog razloga, žele ostaviti dobar dojam, žele se uklopiti.

No, ističe kako su svi u teretanu došli s istim razlogom – želja za promjenom na bolje. Bilo da je riječ o izgledu, kondiciji ili zdravlju, svi su željeli poboljšanje jer nisu bili zadovoljni niti samopouzdani. Upravo zato je svaki korisnik teretane fokusiran na sebe i svoj rad. Sigurno vas nitko neće gledati s podsmijehom.

Trenere ne zanima kako izgledate, nego što želite

Što se tiče nelagode koju mnogi osjećaju pred trenerima, oni će uvijek napomenuti da za to nema razloga. Trenere ne zanima kako vi izgledate. Njih zanima vaša volja i želja za treningom, bez obzira na vaše ciljeve.

“Za mnoge ljude prvi odlazak u teretanu ili pilates studio može biti neugodan jer smatraju da sa svojim izgledom ili svojim ne znanjem ne spadaju tamo, odnosno da će se osramotiti. Vrlo cesto mi se buduće klijentice ispričavaju zbog izgleda ili što nemaju kondiciju,” govori nam trenerica za pilates. “Ja smatram da ljudi prvim pozivom i interesom koji su iskazali da žele vježbati, napravili su prvi i najvažniji korak prema svom zdravlju i da je to pohvalno.”

Bez obzira na to što vam je možda neugodno priznati da vam je hobi gledati serije uz brzu hranu, svakako budite otvoreni prema trenerima. Sjetite se da su oni tamo da vam pomognu.

Teretana – zdravlje prije svega

Ako imate bilo kakvih zdravstvenih poteškoća, prije započinjanja novih trenažnih programa trebali bi se posavjetovati s liječnikom ili fizioterapeutom. To je veoma važno kako bi vaš trener znao na što treba obratiti pozornost prilikom slaganja vašeg programa treninga ili tijekom grupnog treninga. Isto tako, svakako napomenite ako ste trudni i obavezno se posavjetuje s ginekologom.

“Treba posebno obratiti pažnju na to da fitness centar ili studio ima stručno osoblje koje je dobro educirano,” dodaje. “Na što trebate kod trenera posebno obratiti pažnju je njegova stručna strana. On vas mora znati voditi kroz vježbe, dati vam jasne upute i savjete kako bi se zaštiti u određenoj vježbi za kralježnicu, zglobove. Jer nepravilnim vježbanjem se možemo ozlijediti, a kroz duže vrijeme izazvati i mikroozljede.”

Ako ste pak jednostavno zbunjeni jer ne znate što trebate raditi kad dođete na samostalni trening, osoblje teretane rado će vam pomoći.

Usluga trenera koji vam pokazuje korištenje sprava je uključena u cijenu svake članarine iz razloga što vlasnici teretana ne žele da se ozlijedite i više se ne vratite u teretanu. Nego dapače, da pravilno naučite koristiti svu opremu, redovno dolazite vježbati i da imate rezultate. Bez ikakve zadrške već na upisu zatražite ovu uslugu.  Uz pomoć trenera naučit ćete koristiti sprave, čime značajno umanjujete šansu ozljede prilikom treninga, a dobit ćete i mnoštvo savjeta za sam trening i oporavak.

Ipak vam se ne sviđa? Promijenite lokaciju

“Za prvi dolazak u studio za vježbanje klijentima je izuzetno važno da se osjete dobrodošlima već pri telefonskom razgovoru.  Vlasnici bi vam trebali ulijevati povjerenje, razumijevanje i obećanu brigu o vašem tijelu tijekom boravka u teretani.  Uloga samog fitness centra, odnosno teretane puno je važnija nego što se to možda čini.

Teretane su prepune različitih ljudi, stoga se ne morate bojati da se nećete uklopiti.

Ako ste društvena osoba, vjerojatno ćete se i sprijateljiti s drugim korisnicima. Ako niste društvena osoba, nitko vas neće smetati dok vježbate ako to ne želite. Ako se u jednoj teretani nakon mjesec dana ne osjećate kao doma, nije tragedija, postoje i druge teretane u vašem gradu ili kvartu koje možete provjeriti. Svaka ima svoj ugođaj koji su stvorili izborom glazbe, sprava, boja i motivacijskih poruka na zidovima. Nisu sve teretane iste niti se u svima okuplja ista ekipa.”

Doista, ako se mjesto koje je osoba odabrala za svoje treninge ne čini dovoljno opuštenim i ne odgovara joj atmosfera, naravno da će svoje treninge prebaciti na drugu lokaciju ili posve odustati. Ukratko, ako vam se neki fitness studio ne čini ugodan, potražite neki drugi. Svakome će odgovarati drugačija atmosfera.

Izvor: womeninadria

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije