Financa
Digitalni poslovni portal

Toyota po broju prodanih automobila ispred Volkswagena

Dvocifreni rast prodaje u 2021. godini zacementirao je vodeću poziciju japanske Toyote na ljestvici autokompanija s najviše prodanih automobila, te se Toyota nalazi ispred njemačkog Volkswagena.

Toyota je priopćila da je prošle godine prodala čak 10,4 miliona vozila, uključujući i ona povezanih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors, što je za 10,1% više nego u 2020. godini.

Volkswagen je pak isporučio 8,9 miliona vozila, najmanje u zadnjih 10 godina i za 5% manje nego u 2020.godini, prenosi Autopress.

Proizvođači automobila bili su prisiljeni smanjiti proizvodnju u 2021. zbog nestašice poluvodiča koja je izazvala poremećaje u nabavnim lancima i potaknula žestoko natjecanje za ključnu komponentu i među proizvođačima potrošačke elektronike.

Toyota Motor uspješnije se nosila s pandemijom od većine drugih proizvođača automobila jer su posljedice na njezinom matičnom tržištu i u pojedinim dijelovima Azije bile blaže nego u Europi.

Kompanija će kompletno poslovno izvješće za treće poslovno tromjesečje objaviti danas, a već je upozorila da zbog poremećaja povezanih sa pandemijom vjerojatno neće uspjeti proizvesti ciljanih devet milijuna vozila u poslovnoj godini koja završava 31. ožujka.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije