Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U prvoj polovini 2023. godine hakirano je 600 milijuna dolara kriptovaluta

Tijekom 2023. godine nastavljen je val cyber incidenata za kriptosferu. Razni kripto projekti i njihovi klijenti izgubili su nevjerojatnih 666,354,302 dolara kriptovaluta. Zabilježeno je u 125 kibernetičkih napada u prvoj polovici 2023. godine.

Iako iznos zvuči impozantno, dobra vijest je da u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, cyber incidenti i gubici povezani s kriptografijom su u padu.

Podaci se temelje na brojkama koje je dostavio SlowMist Hacked. Oni prikupljaju informacije o cyber incidentima i shemama prijevara povezanih s projektima povezanima s blockchainom. Novčani gubici izračunati su na temelju stope konverzije određene kriptovalute u vrijeme događaja hakiranja ili prijevare.

Gubici prema ekosustavima kriptovaluta

Ekosustav Binance Smart Chain (BSC) doživio je najveći broj incidenata. Prema analizi tima Atlas VPN-a, ukupno 30, što je rezultiralo gubicima od 25.137.913 USD. U međuvremenu, ekosustav Ethereum (ETH) suočio se s najvećim financijskim gubicima, s hakerima koji su opljačkali 265.237.633 USD iz više projekata povezanih s Ethereumom u 29 zasebnih incidenata.

Ubrzo ga slijedi po gubicima ekosustav Polygon. Pretrpili su 122.685.000 USD štete uzrokovane samo četirima cyber napadima. Dodatno, razni kripto novčanici pretrpjeli su gubitke od 109.200.000 USD.

Dodatni kripto projekti koji su bili pogođeni uključuju razmjene s ukupnim gubicima od 56.622.628 USD. Slijede projekti ekosustava Avalanche s 9.000.000 USD štete, te projekti povezani s ekosustavom Heco s 6.000.000 USD. NFT-ovi su u 2023. godini biili pogođeni s štetom od 2.318.628 USD, Bridges s 1.374.000 USD i razni Blockchain projekti s 570.000 USD u gubicima.

Kripto prijevare
Kriptovalute i Kripto prijevare ilustracija

Ukupno je 22% slučajeva bilo rezultat zlonamjernih aktera koji su iskorištavali ranjivosti ugovora. Nadalje, 14% incidenata uključivalo je hakiranje društvenih medija koji su kasnije iskorišteni za napade društvenim inženjeringom. Ovo je u konačnici dovelo do izvlačenja sredstava od žrtava koje ništa nisu sumnjale.

Vlasnici oštećeni za 250 milijuna dolara

Nisu samo hakeri krivi za krađu kripto fondova. Ponekad su to sami kripto projekti. U prvoj polovici ove godine prevaranti su kripto entuzijastima izmamili vrtoglavih 248.769.543 USD. Tijekom prvog tromjesečja žrtve su izgubile 9,355,832 USD zbog kripto prijevara. Gubici su naglo porasli za 2,459% i dosegnuli 239,413,711 USD u drugom kvartalu. Donosimo tri projekta koja su njaviše oštetila vlasnike kriptovaluta.

Blockchain for dog nose wrinkles

Najveća svota novca izgubljena zbog kripto prijevare ove godine može se pripisati južnokorejskom projektu poznatom kao ‘Blockchain for dog nose wrinkles’, za koji se pokazalo da je Ponzijeva shema. Kompanija je privukla ulagače obećanjem o blockchain aplikaciji koja može identificirati pse na temelju njihovih bora u nosu. Projekt je uključivao vlastitu kriptovalutu i privukao je ulagače obećanjem značajnih povrata ulaganja. Kao rezultat toga, prikupio je približno 166,4 milijarde južnokorejskih wona, što je ekvivalentno oko 127 milijuna USD, od 22.000 pojedinaca.

CoinDeal

Još jedna značajna kripto prijevara je CoinDeal, shema investicijske prijevare koja je prevarila preko 10 000 žrtava. Ova prijevara je rezultirala gubicima od preko 45 milijuna USD. Pojedinci koji stoje iza ove sheme propagirali su lažne i obmanjujuće tvrdnje. Naravno, sada e može reći “naivnim” uagačima su nuđeni visoki povrati ulaganjem u CoinDeal. Kompanija se reklamirala kao specijalizirana za blockchain tehnologiju. Međutim, prema Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC), do prodaje ili distribucije tokena nikada nije došlo.

Finotech

Na trećem mjestu ove liste nalazi se projekt pod nazivom Fintoch koji je od svojih korisnika uspio pobjeći s procijenjenim iznosom od 31,6 milijuna USD. Fintoch je tvrdio da je financijska platforma temeljena na blockchainu koju je razvio Morgan Stanley. Korisnicima je obećao zajamčeni dnevni povrat ulaganja od 1%. Međutim, singapurska vlada i Morgan Stanley izdali su upozorenja u svibnju, upozoravajući javnost da je platforma prijevara.

Kibernetički kriminal povezan s kriptovalutom vrlo je privlačan lopovima jer plaćanja kriptovalutom nemaju zakonsku zaštitu ili državna jamstva, dok su šanse za povrat izgubljenih sredstava gotovo nepostojeće.

Pažljiv odabir kripto usluga, izbjegavanje predobrih ponuda i shema za brzo bogaćenje te suzdržavanje od odgovaranja na neželjene prijedloge ulaganja ili upite za prijavu u vaš kripto novčanik i slične komunikacije samo su neke od mjera koje može vam pomoći da izbjegnete da postanete žrtva kibernetičkih napada i prijevara, te da ne budete predmet napada hakera kriptovaluta.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno