Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U SAD-u inflacija ojačala

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama blago je ubrzala u veljači. Odražava znatno blaži pad cijena benzina i plina, pokazalo je to izvješće ministarstva rada.

Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu iznosila je u veljači 3,2 posto, pokazuju podaci ministarstva. U siječnju je iznosila 3,1 posto, piše Index.

Kad se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija iznosila je 3,8 posto. Bila je manja za 0,1 postotni bod nego u siječnju.  Hrana je u veljači poskupjela 1,0 posto, nešto blaže nego početkom godine.

Benzin je pak pojeftinio za 3,9 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču. U siječnju cijene su mu bile niže za 6,4 posto nego prije godinu dana. Kućanstva su u veljači izdvajala 8,8 posto manje za plin. U siječnju je bio jeftiniji čak 18 posto nego godinu dana ranije.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene porasle su u veljači za 0,4 posto, nešto jače nego početkom godine. Isti postotni rast bilježile su i kada se isključe energija i hrana, kao i u siječnju, pokazuju tablice ministarstva.

Zamjetno su na mjesečnoj razini skočile cijene benzina, za gotovo četiri posto, nakon što su u siječnju bile pale više od tri posto. Cijene hrane ostale su pak na razini iz siječnja, kada su bile porasle za 0,4 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno