Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ugovorom vrijednim 8 mlrd eura Swisscom kupuje Vodafone Italia

Swisscom je danas rekao da kupuje Vodafone Italia za 8 milijardi eura. Spojiti će poslovanje sa svojom talijanskom podružnicom Fastweb.

Ugovorom će se stvoriti drugi najveći talijanski fiksni širokopojasni operater iza TIM-a. Biti će snažno prisutan u cijenjenom poslovnom segmentu i vodeći igrač u mobilnoj mreži.

Posao financiran dugom bit će plaćen u gotovini, rekao je Swisscom, prenosi Reuters.

Vodafone je rekao da će vratiti 4 milijarde eura kapitala dioničarima i prepoloviti svoju dividendu na 4,5 euro centi po dionici od svoje financijske godine 2025. nadalje nakon talijanskog dogovora i prodaje svoje španjolske operacije dogovorene prošle godine.

Vodafone Italia i Fastweb spojit će komplementarne visokokvalitetne mobilne i fiksne infrastrukture, kompetencije i sposobnosti kako bi stvorili vodećeg konvergentnog izazivača na tržištu s mogućnostima materijalnog rasta.

Swisscom u izjavi

Očekuje se da će posao biti zaključen u prvom kvartalu 2025. godine i neće zahtijevati glasovanje dioničara, rekao je Swisscom.

Swisscom, čiji je kontrolni dioničar švicarska vlada, posluje u Italiji od 2007. preko Fastweba. Povećali su poslovanje za 50% u smislu kupaca i prihoda u posljednjih 10 godina.

“Spajanjem stvaramo vodećeg pružatelja usluga na tržištu s velikim mogućnostima rasta i na taj način poduzimamo veliki korak prema našem cilju profitabilnog rasta u Italiji”, rekao je CEO Swisscoma Christoph Aeschlimann u video izjavi.

Pozitivan učinka za Swisscom

Izvršna direktorica Vodafona Margherita Della Valle rekla je da je dogovor treći i posljednji veliki korak u preoblikovanju njegovog portfelja nakon što je pristala prodati španjolsko poslovanje i spojiti svoju britansku jedinicu s Hutchison’s Three prošle godine.

Swisscom je prošlog mjeseca rekao da će ugovor povećati njegov novčani tok i da će imati “pozitivan učinak na njegovu politiku dividendi”.

Fastweb švicarske tvrtke trenutno pruža mobilne usluge na Hutchison’s mreže Wind Tre, a dvije tvrtke imaju dogovor o uvođenju 5G mreže.

Della Valle je svoju karijeru u Vodafonu započela u Italiji. Sada nastoji poboljšati Vodafonovu profitabilnost sklapanjem velikih poslova, što je promaklo njezinom prethodniku.

Ulagači nisu bili sigurni oko dogovora, a dionicama Vodafona trguje se na otprilike upola nižoj razini nego prije dvije godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno