Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ulaganja Bill Gatesa u zelene tehnologije: Pogled u budućnost održivosti

Od 2015. godine, Bill Gates, jedan od najvećih investitora u području energetike. Prikuplja značajna sredstva putem svoje tvrtke Breakthrough Energy. Ova inicijativa prvotno je osmišljena kao platforma za ulaganja usmjerena na unaprjeđenje klimatskih uvjeta te je dosad skupila oko dvije milijarde dolara za podršku više od 160 startupova.

Neke od startupova nastoje implementirati direktna rješenja, kao što su brtvila koji poboljšavaju učinkovitost sistema grijanja. Međutim, neke ideje startupova se čine ambicioznima, na primjer, korištenje biljnog otpada za uklanjanje ugljikovog dioksida iz atmosfere. Gates je u jednom intervjuu komentirao ove ideje mladih kompanija u koje je investirao.

Gates vidi najviše potencijala u tvrtkama koje inoviraju postojeće sustave kako bi ih učinile učinkovitijima. Kao primjer, istaknuo je TS provodnik koji smanjuje težinu kabela za napajanje dok istovremeno omogućuje veći prijenos električne energije u usporedbi s konvencionalnim žicama. Ova tehnologija omogućuje komunalijama da povećaju kapacitet postojećih električnih mreža bez potrebe za izgradnjom novih dalekovoda. Potražnja za TS provodnicima ubrzano raste, a tvrtka još razmatra lokaciju za novu tvorničku proizvodnju u SAD-u koja će imati deset puta veći kapacitet od trenutne u južnoj Kaliforniji.

Gates je također spomenuo startup nazvan Aeroseal, koji detektira propuštanja u sistemima grijanja i hlađenja te koristi maglu s određenim spojevima za zatvaranje tih propuštanja. Također je predvidio uspjeh istraživačke tvrtke KoBold Metals, koja koristi umjetnu inteligenciju za identifikaciju nalazišta metala potrebnih za proizvodnju baterija, dalekovoda i drugih energetskih komponenti. Ove godine su objavili da su pronašli nalazišta bakra u Zambiji nakon testiranja na samom terenu provedenih od 2022.

Gates i zeleni vodik

Jedan od glavnih izazova zbog kojih mnoge zelene tehnologije ne napreduju brzo je visoki trošak u usporedbi s tehnologijama koje zagađuju okoliš. Međutim, situacija nije ista za zeleni vodik, koji bi mogao donijeti revoluciju u proizvodnji željeza i drugih industrija koje se oslanjaju na fosilna goriva.

Zeleni vodik proizvodi se razdvajanjem vode uz pomoć obnovljive električne energije, iako je i dalje skuplji od vodika proizvedenog iz prirodnog plina. Tvrtka Electric Hydrogen, uz podršku BP-a, United Airlines-a i drugih partnera, uspješno je privukla 380 milijuna dolara prošle godine te otvorila tvornicu u Massachusettsu ovog proljeća, s ciljem smanjenja troškova proizvodnje zelenog vodika.

Gates je istaknuo da je područje u kojem se usmjerava na smanjenje razlike u cijeni toplinskih baterija koje pretvaraju električnu energiju u toplinu za industrijske procese. Breakthrough, tvrtka koju je osnovao, podržala je tvrtku Rondo Energy koja razvija te napredne toplinske baterije.

Potrebno još vremena

Bit će potrebno još puno vremena prije nego neke tehnologije postanu komercijalno dostupne. Ali Gates naglašava da je njegov pristup izrazito strpljiv. Od 2008. godine uložio je više od milijardu dolara u TerraPower, tvrtku koju je osnovao kako bi razvio manje i jeftinije nuklearne reaktore od tradicionalnih nuklearnih elektrana. Nedavno su najavili svoj prvi projekt koji bi trebao biti dostupan javnosti do 2030. godine. Također, Breakthrough je podržao startupove koji istražuju nuklearnu fuziju kao tehnologiju koja bi, u teoriji, mogla osigurati čistu energiju bez emisije ugljika.

Jedno od razočaranja za ovog poznatog američkog biznismena dogodilo se u svibnju kada je tvrtka Ambri, koja se bavi proizvodnjom baterija od tekućeg metala, bankrotirala. Bill Gates je djelomično financirao Ambri, ali tvrtka se suočila s izazovima u prikupljanju donacija i nesuglasicama s građevinskim poduzetnicima nakon što su im planovi za proširenje tvornice odbačeni.

Ambri je jedan od mnogih startupova koji nastoje razviti jeftinije i dugotrajnije alternative litij-ionskim baterijama, koje su ključne za električna vozila. Glasnogovornik tvrtke najavio je da očekuju izlazak iz bankrota sljedeći mjesec te planiraju licencirati svoju tehnologiju nakon nedovoljnih ulaganja u proizvodne planove. Gates će pridonijeti naporima da se tvrtka vrati na put oporavka, prenosi portal Poduzetništvo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno