Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Makroekonomski podaci u SAD ohrabruju, moguće očekivati smanjenje kamata

Inflacija u SAD-u i dalje je iznad cilja američke centralne banke od dva posto. Ipak, poboljšava se posljednjih mjeseci s “još dobrih podataka koji bi ojačali” argumente za Fedovo smanjenje kamata. Pojasnio je trenutnu situaciju predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u utorak na kongresnom svjedočenju.

U komentarima koji su pokazali sve veću vjeru da će se inflacija vratiti na ciljanu razinu. Powell je usporedio nedostatak napretka u prvim mjesecima godine s nedavnim poboljšanjima koja su povećala povjerenje Feda da će se pritisci na cijene nastaviti smanjivati, piše Reuters.

Izvješće o zaposlenosti u lipnju pokazalo je solidan rast od 206 tisuća novih radnih mjesta. Ipak, evidentno je usporavanje tog trenda i porastom stope nezaposlenosti na 4,1 posto. Powell je upozorio da predugo ostavljanje zategnute monetarne politike može oslabiti gospodarsku aktivnost i zaposlenost. Unatoč još uvijek solidnom gospodarskom rastu, piše Poslovni.

Njegove opaske mogle bi potaknuti očekivanu promjenu u politici Feda. Isto bi otvorilo vrata smanjenju kamata u rujnu. Na sastanku Feda u lipnju, projekcije su predviđale samo jedno smanjenje kamata do kraja godine. Od tada su podaci o inflaciji bili slabiji od očekivanog.

Indeks potrošačkih cijena nije rastao u svibnju, a očekuje se slično očitanje u lipnju. Powellovo očitovanje dolazi usred polugodišnjih saslušanja o monetarnoj politici, a njegova izjava Kongresu uključuje očekivanja o smanjenju inflacijskih pritisaka, posebno na tržištu stanovanja.

Ekonomisti iz Pantheon Macroeconomicsa predviđaju da će Fed biti više zabrinut zbog rizika recesije negoli zbog postojane inflacije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno