Financa
Digitalni poslovni portal

Usluge pomogle ekonomiji eurozone u travnju

S&P Globalov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u travnju za 0,9 bodova u odnosu na ožujak, na 55,8 bodova, u skladu s preliminarnom procjenom.

„Gospodarstvo eurozone pokazalo se neočekivano otpornim u uvjetima ukrajinsko-ruskog rata, zahvaljujući obnovljenom uzletu aktivnosti u uslužnom sektoru zahvaljujući dodatnom ublažavanju mjera suzbijanja covida-19 u travnju”, rekao je ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Indeks aktivnosti u uslužnom sektoru porastao je za 1,1 bod, na 57,7 bodova, najvišu razinu od kolovoza.

Ublažavanje pandemijskih ograničenja i kakva-takva normalizacija života potaknuli su optimizam, iskazan u rastu podindeksa poslovnih očekivanja za 1,5 boda, na 62,3 boda.

Tvrtke ipak muči rast troškova, pa su dio tog tereta prebacile na potrošače, primjećuju u S&P Globalu.

Oporavak u uslužnom sektoru u opreci je s posustajanjem aktivnosti u industriji, dodaju.

Rast industrije gotovo je ispario, odražavajući pad proizvodnje u Njemačkoj, ističe Williamson, ukazujući na nove šokove u nabavnim lancima i neizvjesnost koju je stvorila ruska invazija na Ukrajinu.

“Nije jasno ni može li uslužni sektor i dalje rasti aktualnim tempom nakon što jenjava početni oporavak potaknut ponovnim otvaranjem gospodarstva, posebno s obzirom na nagli rast troškova života”, upozorava glavni poslovni ekonomist S&P Globala.

“Nada da će gospodarstvo poduprijeti suspregnuta potražnja mogla bi se izjaloviti ako inflacija naškodi kupovnoj moći i ako građani počnu zazirati od rizika i štedjeti”, objašnjava.

Izvor:seebiz.eu

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije