Financa
Digitalni poslovni portal

Kako pokrenuti posao bez novca?

Jeste li ikada sanjali da ste vlasnik tvrtke? Prednosti su kristalno jasne. Uglavnom, možete sami sebi biti šef, odrediti svoje radno vrijeme i živjeti od strasti.

Zbog toga ne čudi da oko tri od pet Amerikanaca (61 posto) ima ideju za pokretanje posla, a oko trećine (34 posto) ima više od jedne ideje.

Unatoč tome, mnogima to ostaje samo san zbog ograničenja u financiranju. Zapravo, 63% Amerikanaca nije pokrenulo posao zbog nedostatka financijskih sredstava. Da budemo pošteni, to je opravdana briga. Uostalom, pokretanje posla košta. A ako već imate ograničen proračun, to bi moglo dodatno zakomplicirati stvari.

Ipak ima dobrih vijesti. Ako razmišljate strateški i koristite raspoložive resurse, posao se može besplatno pokrenuti ili čak proširiti, piše Entrepreneur.

Iskoristite ono što imate.

Recimo da volite pizzu. Tko je ne voli? Ali, toliko ste strastveni ljubitelj pizze da želite imati svoju pizzeriju.

Čak i ako zapravo znate kako napraviti slasnu pizzu za koju bi ljudi stajali u redu, potrebno vam je puno novca unaprijed. Osim fizičke lokacije, potrebna vam je ključna oprema poput peći za pizzu.

Druga opcija? Svoju strast i znanje podijeliti s drugima putem bloga. Vjerovali ili ne, možete postaviti vlastiti blog putem Bloggera ili Mediuma. Dakle, to znači da ulažete samo svoje vrijeme. I na kraju, kada dobijete sljedbenike, možete zaraditi novac oglasima i affiliate marketingom.

To je samo duži put da se kaže da kada započinjete novi posao prvo uzmete u obzir ono što imate na dohvat ruke.

 • Koje jedinstvene vještine trenutno posjedujete?
 • Imate li iskustva iz prošlosti?
 • O kojim područjima imate znanje?
 • Identificirajte svoje odnose s drugima, odredite svoju mrežu kontakata i razmislite kako vam vaše veze mogu pomoći u korištenju onoga što imate.
 • Koji su vaši resursi i čemu možete pristupiti?

Ono što vam je dostupno razmotrite detaljnije od onoga što vam odmah padne na pamet. Također biste trebali dokumentirati ono što ste otkrili kako bi vam bilo pregledno ono što već imate i način na koji vam to može pomoći.

Odredite vlastite vještine

Usredotočite se na posao koje zahtijeva malo početnog kapitala.

Nakon što razmotrite što imate na raspolaganju, razmislite i postoje li neke alternativne, jeftinije poslovne ideje koje odgovaraju vašoj ideji? Opet, ako ste ljubitelj pizze, onda je pokretanje bloga očita poslovna ideja koja zahtijeva malo kapitala unaprijed.

Zapravo, mnogo tvrtki koje danas možete pokrenuti zahtijeva malo ili nimalo novca u početku. Posebno one tvrtke koje se temelje na uslugama.

Poslovanje koje se temelji na uslugama je ono u kojem prodajete usluge kao svoj primarni proizvod. Zbog činjenice da nećete prodavati proizvode, neće vam trebati inventar, trgovina za proizvodnju robe, niti skladište za njihovo skladištenje.

Gotovo svaki uslužni posao može se pokrenuti s malim proračunom. Internetske tvrtke su posebno pogodne za to. Često vam ne treba ništa više od računala, internetske veze i vremena. Prijedlozi bi bili savjetovanje, samostalni rad ili dropshipping.

Postoje i izvanmrežne ideje kao šetati pse ili biti domaćin na Airbnb-u.

Provjerite svoju ideju.

Vjerojatno ćete na kraju uložiti novac u svoju ideju, čak i ako to znači reinvestirati zaradu.

“Prije nego što uložite novac u svoje poslovanje, provjerite jeste li potvrdili svoju ideju u svom krugu od povjerenja”, kaže Fahim Sheikh, vlasnik SaaS tvrtke Trellis. “Ponekad mislimo da imamo sjajnu ideju, ali kada je objasnimo ili predstavimo drugima, često shvaćamo da koncept teško da se može prodati“.

Važno je osigurati da vaša ideja ima stabilne temelje koji će isplatiti vaše vrijeme i u konačnici vam donijeti zaradu unatoč niskim troškovima pokretanja posla.

Izračunajte bitne poslovne troškove.

Uvijek je dobra ideja izračunati očekivane troškove prije nego što započnete posao bez novca. Zašto? Zato što će se time uspostaviti cilj štednje kako biste imali dovoljno novca za početak.

Shopify procjenjuje da pokretanje poslovanja s nula zaposlenih obično košta 18.000$, dok do četiri zaposlenika obično košta 60.000$ tijekom prve godine rada.

Shopifyjeva studija uključivala je 300 vlasnika poduzeća, a načini na koje su financirali svoje poslovanje su:

 • 198 ih je crpilo je osobnu štednju
 • 90 ih je reinvestiralo prihode
 • 69 ih je dobilo podršku prijatelja i obitelji
 • 63 ih je dobilo osobni zajam

Dakle, način broj jedan za pokretanje posla je samofinanciranje, tako da će vam najvjerojatnije na kraju trebati neka vrsta osobnog kapitala. Prema Shopifyju, tvrtke bi trebale nastojati potrošiti određeni postotak svog budžeta na sljedeće različite aspekte poslovanja.

 • Operacije: 10% – 15%
 • Proizvod: 28% – 36%
 • Dostava: 8% – 12%
 • Online: 9% – 10%
 • Marketing: 7% – 12%
 • Tim: 14%–30%

Dobra vijest je da će vaš proračun biti samo oko 1.500$ mjesečno za godinu dana rada.

Ako započinjete online poslovanje ili poslovanje temeljeno na uslugama, možete drastično smanjiti te troškove. Uzmimo operacije kao primjer. Umjesto plaćanja Quicken-a možete koristiti besplatne alternative kao što je GnuCash.

Bez obzira na to, morati ćete ulagati u svoj posao. Dakle, nije loša ideja početi štedjeti.

Ne ostavljajte svoj stalni posao.

Super je imati veliku ideju. Još je više cool tu ideju zapravo pretvoriti u stvarnost. Ali, budimo realni ovdje. Ideje ne donose hranu na stol.

Rijetko je dobra ideja napustiti svakodnevni posao i pokrenuti posao koji nije testiran. Štoviše, vaše šanse za uspjeh su veće ako ostanete na svom stalnom poslu.

Razlog? Kada započnete graditi svoj posao, bit će vam lakše riskirati ako imate stalan prihod. Iako to može biti teško u početku, pomoći će vam da brže proširite svoj posao. Osim toga, to vam daje slobodu u potrazi za novim mogućnostima.

Osim toga, svojim prihodom možete brže ulagati i razvijati svoje poslovanje. Prijelaz od zaposlenika u vlasnika tvrtke također će vam biti mnogo lakši kada vaše poslovanje počne napredovati. Drugim riječima, trebali biste izgraditi čvrste temelje ako se nadate dugoročnom uspjehu.

Koliko dugo biste trebali zadržati svoj stalni posao? Ovisi. Međutim, predlaže se da pričekate dok ne uštedite najmanje šest mjeseci troškova. Obično je potrebno oko šest mjeseci prije nego što možete vidjeti bilo kakav novčani tok.

Ne ostavljajte stalni posao

Investirajte samo ono što možete priuštiti da izgubite.

Zlatno pravilo ulaganja je da nikada ne ulažete novac koji si ne možete priuštiti izgubiti. A, to se definitivno odnosi i na pokretanje posla.

Možete zadržati fleksibilnost u poslovanju ulažući samo ono što si možete priuštiti izgubiti. Također , to smanjuje stres i sprječava preopterećenje. I možda nikada nećete pokrenuti svoj posao jer ćete ulagati samo kada očekujete određeni povrat.

Kao primjer, recimo da postoji osoba koja odbija dati otkaz na dobro plaćenom poslu dok ne pronađe onaj na kojemu je plaća veća. Nasuprot tome, netko bi mogao odlučiti uložiti malu količinu novca i tri godine u projekt koji im se sviđa – bez obzira na to hoće li se isplatiti više nego ono što trenutno rade.

Minimizirajte svoju potrošnju.

Kada pokrećete posao bez novca, smanjite svoje troškove što je više moguće. Možete započeti poduzimanjem sljedećih koraka:

 • Radite od kuće. Poduzeće koje se može voditi od kuće zahtijeva manje kapitala nego izlog, skladište ili ured.
 • Uvedite zamrzavanje potrošnje. Odaberite vrijeme – bilo tjedan, mjesec ili šest mjeseci, tijekom kojeg nećete kupiti nijedan proizvod ili uslugu koja vam nije potrebna.
 • Koristite jeftine ili besplatne usluge. WordPress ili Wix besplatni su servisi koji vam omogućuju da izgradite osnovnu web stranicu i plasirate svoje poslovanje pomoću Facebooka ili Instagrama. Za računovodstvo i upravljanje projektima tu su Wave i Wrike.
 • Nabavite besplatnu ili rabljenu opremu. Možda ćete moći dobiti besplatno računalo, na primjer, u FreeCyleu. Ili se možete uputiti na EquipNet kako biste pregledali korištenu uredsku opremu ili namještaj.
 • Investirajte samo u ono što je bitno. Razlikovanje želja od potreba može biti nezgodno. Općenito, ako je nešto bitno za vaš opstanak, onda se to računa kao potreba. Za vaše poslovanje, to bi trebalo biti izravno povezano s generiranjem prihoda, kao što su marketing i obuka.

Uđite u rovove.

Tko će još uložiti toliko vremena, energije i resursa u vaš posao kao vi sami? Nitko.

Imajući to na umu, morat ćete uložiti vrijeme i trud kao vlasnik tvrtke. Štoviše, također ćete morati igrati više uloga dok si ne budete mogli priuštiti unajmiti freelancere ili zaposlenike.

Morate učiniti sve što možete da izgradite čvrstu osnovu za svoj novi posao. Bilo da se radi o besplatnom učenju novih vještina online, pozivima, pisanju postova na blogu, privlačenju publike na društvenim mrežama ili sudjelovanju na sajmovima.

Također ćete i griješiti. Zapravo, pravljenje pogrešaka važan je element otvaranja novog poduzeća. Pravljenje pogrešaka najbolji je pokazatelj što za vas i vašu tvrtku funkcionira a što ne.  

Postavljanje svih temelja unaprijed učiniti će prijam novih zaposlenika praktičnijim. Zbog vašeg iskustva iz prve ruke o tome što je potrebno za uspjeh u vašem poslovanju, moći ćete svoje zaposlenike voditi do uspjeha.

Pronađite alternativne izvore financiranja.

Unatoč činjenici da će vam možda trebati malo ili nimalo novca da pokrenete posao, postoji velika šansa da ćete na tom putu imati neke troškove, pogotovo ako se proširite. Srećom, na raspolaganju vam je nekoliko opcija financiranja.

Prijatelji i obitelj. Pripremite poslovni prijedlog koji će vam pomoći prikupiti novac ako poznajete nekoga s dovoljno kapitala da vam pomogne u financiranju vašeg pothvata. Što je najvažnije, trebali biste postaviti jasna očekivanja o poslovanju s obitelji ili prijateljima kako biste izbjegli nesporazume.

Kreditne kartice. Iako su možda najlakši način za dobivanje kratkoročnog financiranja, imaju i neke nedostatke. Jedan nedostatak je što su vrlo skupe. Većina gotovinskih predujmova dolazi s visokim kamatama. Gotovinski predujmovi obično se naplaćuju unaprijed u iznosu između 3% i 5% kod kreditnih kartica.

Krediti. Obično će banka ili alternativni zajmodavac dati poduzeću poslovni zajam. Zajmovi za male tvrtke dolaze s visokim kamatama, naknadama i uvjetima otplate, stoga dobro istražite prije nego što se prijavite za jedan. Općenito, zajmodavci uzimaju u obzir vašu kreditnu povijest, poslovnu povijest, godišnji prihod i sposobnost vraćanja zajma prilikom odobravanja vašeg zahtjeva.

Hipotekarni kredit. Ako imate dovoljno kapitala u svom domu i vlasnik ste kuće, ovo će biti opcija. Međutim, kolateral za zajam će biti vaš dom. I dalje ste odgovorni za vlasnički zajam ili kreditnu liniju ako vaše poslovanje propadne.

Poslovni poticaji. Poslovni poticaji oblik su besplatnog kapitala koji se daje tvrtkama kako bi im se pomoglo u širenju. Međutim, oni dolaze s brojnim zahtjevima i odredbama. Konkurencija za poslovne poticaje također može biti žestoka. To znači da se trebate prijaviti samo za poticaje koji se izravno odnose na vaše poslovanje.

Crowdfunding. Razmislite o crowdfundingu (prikupljanje novca od mnogih donatora) ako se ne osjećate ugodno tražiti nekoga da vam pomogne u financiranju vašeg poslovanja. Moguće je prikupiti novac putem kampanje prikupljanja donacija, nagrađivanja ili udjela u kapitalu.

Pronađite izvore financiranja

Često postavljana pitanja o pokretanju poslovanja bez novca

Imam li sve što je potrebno za pokretanje posla?

Čak i ako imate ideju za posao, najbolje mjesto za početak procesa planiranja je odlučiti imate li vještine potrebne za pokretanje i vođenje posla.

Objektivna procjena vaših vještina, sposobnosti i talenata, kao i procjena vaših snaga, slabosti i osobne situacije nužni su kada se utvrđuje posjedujete li poslovnu sposobnost.

Mogu li stvarno besplatno pokrenuti posao?

Kratak odgovor: Da.

Moguće je pokrenuti posao s niskim troškovima i kasnije ga povećati. Nije neobično da tvrtke krenu kao male, radeći od kuće ili online, a zatim se šire i zapošljavaju više zaposlenika, te pronalaze veću lokaciju.

Kakav posao trebam pokrenuti?

Ako niste sigurni, trebali biste započeti nešto u svom području stručnosti. Pokretanje bilo kojeg posla trebali biste promatrati kao ulaganje u vlastiti ljudski potencijal. Iako biste svojim vještinama mogli ostvariti prihod za drugu tvrtku, odlučili ste da će otvaranje tvrtke biti bolja opcija za vas.

Na isti način na koji ne biste ulagali u dionice ili druge instrumente ulaganja izvan svoje zone udobnosti, ne biste to trebali činiti s vlastitim snagama. Ako odaberete tvrtku u kategoriji o kojoj već znate puno, pokretanje posla bit će lakše, čak i ako to nije uvijek besprijekoran proces.

Kako ću plasirati svoj posao?

Marketing vašeg poslovanja bit će lakši ako poznajete svoju ciljanu publiku. B2B publika može bolje reagirati na webinare i newslettere, dok bi mlađu publiku mogli doseći putem društvenih mreža.

Razumijevanje gdje i kako ćete plasirati svoje poslovanje ključno je prije nego što pokrenete posao. Brandovi koji su uspješno prenijeli svoju vrijednost, postali su svjetski lideri. Definiranje vaše jedinstvene prodajne ponude i komuniciranje s pravim ljudima trebali bi biti vaš marketinški fokus prije nego što pokrenete posao. Loš marketing može biti koban za nove tvrtke.

Kada mogu očekivati ​​da će moje poslovanje donijeti profit?

Općenito, za postizanje profitabilnosti potrebno je između šest mjeseci i godinu dana. Uzimajući to u obzir, tehnološki napredak i napredak u komunikacijama olakšali su pokretanje vlastitog posla bez gotovo ikakvih troškova, posebno u gospodarstvu koje se temelji na uslugama. Ovdje se najviše vidi važnost poslovnog plana, budući da će vam plan omogućiti da projicirate svoju profitabilnost.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije