Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Vis Raghavan: veteran JPMorgan-a u dresu Citigroup za oživljavanje korporativnog bankarstva

U JPMorgan Chaseu, šef investicijskog bankarstva Vis Raghavan redovito je govorio mladim zaposlenicima: “Ili čitate vijesti ili stvarate vijesti.”

Tvrdoglavi savjeti bili su ključni alat koji je Raghavan koristio za motiviranje zaposlenika. Sklapanje poslova i pomoć u transformaciji JPMorgana u vodeću globalnu investicijsku banku.

Nakon više od 20 godina u banci i prije manje od mjesec dana izabran je za globalnog voditelja investicijskog bankarstva JPMorgan Chase. Raghavan koji je smješten u Londonu, objavio je da odlazi. Vrijeme preseljenja bilo je jednako senzacionalna vijesti kao i njegovo odredište: Citigroup. Novo Raghavan-ov poslodavac je prošle godine zauzeo peto mjesto po naknadama investicijskog bankarstva, prema podacima London Stock Exchange Group. JPMorgan je, 11. godinu zaredom, prvi, navodi Financial Times.

“Postojala je snažna potreba u Citigroup – da se netko Vis-ovih sposobnosti i reputacije pridružio Citi-ju na ovoj funkciji“, rekao je David Livingstone, Citigroup-ov član Uprave zadužen za poslovanje s klijentima. Raghavan-ov prelazak u Citi stavlja ga u središte reorganizacija jedne od najvećih banaka u posljednjih nekoliko godina.

Vis Raghavan treba korporativnom bankarstvu vratiti stari sjaj

Kao Citi-jev novi šef poslovanja s klijentima, također je zadužen za vertikalu koja ima najviše problema. Poslovanje, koje uključuje korporativno, komercijalno i investicijsko bankarstvo, izgubilo je više od 40 milijuna dolara prošle godine: jedini od pet Citijevih odjela koji nije ostvario dobit. Pridruživanje Citiju daje Raghavanu, priliku da vidi može li ponoviti uspjeh koji je postigao u JPMorganu. Treba napomenuti i da je prostor za Raghavan-ov bio neizvjestan.

Raghavanova nova uloga stavlja ga na čelo Citijevog poslovanja korporativnog i investicijskog bankarstva. Za razliku od JPMorgana, odgovarat će izravno izvršnom direktoru. Također dobiva titulu izvršnog potpredsjednika banke.

Christian Meissner, bivši glavni investicijski bankar Credit Suisse-a koji trenutno obnaša savjetničku ulogu u BDT & MSD Partners, rekao je da je Raghavan-a krasi “snažan natjecateljski duh, I superiorna energija od prvih dana u bankarstvu”.

Zapošljavanjem Raghavana okončano je kockanje izvršne direktorice Citija Jane Fraser, koja je ostavila upražnjeno mjesto u bankarstvu kada je u rujnu predstavila novu strukturu banke s pet odjela. Na internom sastanku, Fraser je istakla nenametljivo da su svi novi šefovi jedinica muškarci. To je potaknulo nagađanja da Citi traži istaknutu bankaricu koja bi ispunila upražnjenu ulogu. Na kraju je posao dobio Raghavan, čovjek otprilike istih godina kao Fraser.

Indijac koji je kroz karijeru bio zaokupljen brojkama

Rođen u Indiji, Raghavan je studirao dodiplomski studij fizike na Sveučilištu u Mumbaiju. Diplomirao elektrotehniku i računarstvo na Sveučilištu Aston u Birminghamu. Njegov prvi posao bio je kao sistemski inženjer u tvrtki General Signal u Birminghamu. Prije nego što je prešao u Ernst & Young.

U bankarstvu, Raghavan je težio brojevima. Poslove nije osiguravao rudarskim odnosima, već zahvaljujući reputaciji da je sposoban strukturirati složene poslove. JPMorgan ga je angažirao 2000. da za banku izgradi posao s konvertibilnim obveznicama. Tamo se Raghavan istakao nad kolegama. Godine 2003. pomogao je Njemačkoj prikupiti 5 milijardi dolara prodajom obveznica Deutsche Telekoma koje bi se na kraju mogle pretvoriti u dionice. Raghavanova uloga u poslu – najvećem poslu s konvertibilnim obveznicama u to vrijeme – priskrbila mu je nadimak “kralj zamjenjivih obveznica”. U roku od jednog desetljeća, vodio je sve operacije investicijskog bankarstva JPMorgana u Europi.
On je vrlo predan i human“, rekao je Nikos Stathopoulos, europski predsjednik privatne investicijske kompanije BC Partners. “Ne oklijeva reći ne, ukoliko nešto ne ide. Ponekad je brzo ne puno vrijednije od sporog, uvjetnog da.
U svojim ranim godinama kao menadžer, Raghavan je stekao reputaciju mikro menadžera i izuzetno zahtjevnog šefa.

Vis je visoko motivirana osoba. Pitanje je kada previše traži, te može li to biti kontraproduktivno? navodi jedan bivši kolega. Raghavan-a također krasi opis kao menadžera koji se ne rasipa plaćama u timu. Voljan je pustiti kolege da odu kod konkurencije, ne želi im dati previsoke plaće.
U posljednje vrijeme, opisuju kolege, Raghavan se prilagodio novom bankarskom okruženju. Za vrijeme pandemije, brzo je prihvatio rad na daljinu. Zalagao se da se manje zahtjevni zadaci rasporede na mlađe zaposlenike.

Skandal sa Superligom

Nisu svi poslovi dobro prošli. Godine 2021. navijač Arsenala Raghava bio je jedan od ključnih bankara koje je JPMorgan doveo u središte skandala. Naime, s financijske strane bio je osoba koja je trebala pomoći pri organizaciji kontroverzne europske nogometne Super lige.
Pokušaj stvaranja novog klupskog natjecanja odbačen je nakon opsežnog negodovanja javnosti. Tadašnji britanski premijer Boris Johnson nazvao Superligu kartelom. Inicijativa je izazvala rijetku javnu ispriku JPMorgana.

“Postoji ta neka pozitivna energija u u Visu, to se odmah vidi”, rekao je Sadek Wahba, šef infrastrukturnog fonda I Squared Capital. Očekuje da će više poslovati s Citibank sada kada je Raghavan tamo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno