Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Mostogradnja će do 2029. dosegnut 153,6 mlrd dolara prometa

Mostogradnja na globalnoj razini raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,23 posto, navodi analitičarska kompanije Research and Markets u svom Izvješću o mostogradnji. Analiza tržišnog udjela, trendovi i statistika industrije, prognoze rasta 2019. – 2029.

U 2024. tržište mostogradnje vrijedilo je 113,6 milijardi dolara. Research and Markets predviđa da će vrijednost sektora do 2029. narasti na 153,6 milijardi dolara.

Ključni čimbenici koji pokreću rast tržišta su sve veći promet na cestama i sve veći broj automobila”, navodi se u izvješću. Raste i potreba za željezničkim mostovima zbog širenja željezničkih mreža. Sve je češće javno-privatnih partnerstvo u projektima razvoja prometne infrastrukture.

U izvješću se ističe da u mostogradnji prednjači azijsko-pacifička regija. No rast se predviđa i u drugim regijama koje naglasak stavljaju na izgradnju željezničke infrastrukture.

“Zbog rastuće urbanizacije i povećanih ulaganja u infrastrukturu, očekuje se da će azijsko-pacifička regija držati neproporcionalno veliki udio u svjetskom tržištu mostogradnje. Ovo se odnosi na period obuhvaćen istraživanjem (do 2029. godine)”, navodi se u izvješću. “Većina velikih infrastrukturnih projekata u razvoju su željezničke linije, poput onih u Norveškoj i Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji i jugoistočnoj Aziji te Japanu.”

Indija se navodi kao zemlja s najviše infrastrukturnih projekata čija vrijednost premašuje 25 milijuna američkih dolara. Što se tiče Azijsko-pacifičke regije, u izvješću se navodi da će ta regija ‘dominirati’ tržištem izgradnje mostova.

“Urbanizacija, povećanje stanovništva i gospodarski razvoj pridonose potražnji za novom i nadograđenom infrastrukturom”, navodi se. Kina je pak na vrhu popisa zemalja prema najvećoj ukupnoj vrijednosti infrastrukturnih projekata u razvoju ili u gradnji. Vrijednost premašuje 25 milijuna dolara – ukupna vrijednost kineskih projekata premašuje 5 bilijuna dolara. SAD i Indija su na otprilike pola te vrijednosti, s oko 2 bilijuna dolara svaka.

Izvor: Točka na i

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno