Financa
Digitalni poslovni portal

Vještine nas razdvajaju od drugih na radnom mjestu

Vještine koje poslodavci zahtjevaju se dosta razlikuju u odnosu na vještine od prije deset godina. Poprilično je doprinio razvoj tehnologije. Shodno tehnološkim promjenama, poslodavci od zaposlenika očekuju nova znanja. Najbolji primjer je da su tehnološka znanja koja su bila inovativna prije deset godina, danas nešto što se podrazumjeva na svakom radnom mjestu.

Vještine koje svatko od nas treba posjedovati sve su složenije i u tehničkom i komunikacijskom smislu. Pri tome, malo je onih od kojih se ne zahtjeva svakodnevno napredovanje i rad na sebi. Stoga, sve manje radnika može birati u čemu će biti vješti, a i takozvane ‘tvrde’ i ‘meke’ vještine se sve više isprepliću, razvijaju, postaju kompleksnije i neodvojive. Zato, da bi ostali konkurentni na tržištu rada, zaposlenici danas trebaju sve više vještina.

Bez digitalne pismenosti danas se teško zaposliti

Poslodavci na modernim radnim mjestima očekuju od zaposlenika da spretno prihvate bilo koju tehnologiju koja dolazi s njihovim poslom. Software i alati se mjenjaju, shodno tome se i zaposlenici trebaju educirati. Sve u cilju efikasnijeg rada i ubrzanja procesa. Još 2019. izvješće britanske vlade pokazalo je da su digitalne vještine potrebne u najmanje 82 posto online oglašenih radnih mjesta, navodi BBC, a potražnja tržišta rada za digitalnom pismenošću stalno raste od 1980-ih, prenosi Moj Posao.

Svakako je bitno ulagati u digitalna znanja. Danas je to jednostavno, pošto je većina sadržaja dostupna besplatno na internetu. Odlučite se i svaki mjesec naučite sitnu novu vještinu, zasigurno će se isplatiti.

Budite kreativni i iznosite svoje ideje i prijedloge

Osim tehničkih sposobnosti, vještine poput komunikacije i kritičkog razmišljanja su jako cijenjene kod modernih poslodavaca. U njih spadaju analitičke sposobnosti, kritičko razmišljanje, učinkovita komunikacija s kolegama, klijentima i mamangementom, spretnost i emocionalna inteligencija. Kako svijet napreduje, tako se i tehnički dijelovi posla sve više automatiziraju. Komapnije su u potrazi za zaposlenima koji su sposobni rješavati probleme, biti odgovorni i dobro surađivati s drugima. Pojednostavljeno, završavati efikasno poslove koje ne može tehnologija.

Vještine treba konstantno razvijati - ilustracija
Vještine treba konstantno razvijati – ilustracija

Nadograđujte vještine konstantno

Današnji trendovi na tržištu rada se konstantno mjenjaju, shodno tome i vještine koje poslodavci očekuju. Dinamika izmjene trendova, potreba i načina rada, danas ne dozvoljava samo posjedovanje vještina, već i konstantno usavršavanje.

Vještine potrebne za rad brzo se mijenjaju. Nedavni podaci LinkedIn-a pokazuju da su se skupovi vještina za poslove promijenili za oko 25 posto od 2015., dok se očekuje da će se do 2027. taj broj udvostručiti, navodi BBC. Također, zanimljivo je i da će, prema podacima McKinseyja, poslovi 17 milijuna američkih radnika postati manje traženi u sljedećem desetljeću, a 80 posto tih ljudi možda će trebati potpuno prekvalificirati, a ne samo unaprijediti vještine, prenosi Moj Posao.

Zaposlenici koji konstantno ne ulažu u znanje i vještine, te prestaju stjecati digitalna znanja kao i komunikacijske vještine te ne razumiju trendove, riskiraju zaostajanje. Konstantno se očekuje da zaposlenici nadograđuju vještine i znanja.

Učenje novih vještina jedan je ona najvažnijih načina na koji se radnici mogu ostati konkurentni i zaštititi se od situacija kao što su otkazi, automatizacija, promjena trendova i potreba na tržištu rada. Prema BBC-u, 40 posto poslodavaca se u traženju radnika putem LinkedIna oslanja na podatke o vještinama kako bi pronašli talente. Ono što je sigurno, tržište rada se brzo mijenja i oni koji žele bitu konkurentni moraju posjedovati vještina više nego ikad, ali i biti spremni razvijati ih u skladu s vremenom.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije