Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Wall Street blago pao uoči izvješća o inflaciji

Na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi blago pali jer ulagači nisu bili skloni rizičnijim investicijama uoči objave novog izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0.06 posto, na 38.949 bodova. Dok je S&P 500 skliznuo 0.17 posto, na 5.069 bodova, a Nasdaq indeks 0.55 posto, na 15.947 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, posljednjih dana na tržištu vlada oprez. Pri čemu su Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih razina.

Iz Feda poručuju da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata

Kako je vrhunac sezone objava poslovnih rezultata kompanija prošao, tako su se u fokus ulagača vratili makroekonomski podaci i špekulacije o tome kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope.

Nedavni podaci o potrošačkim cijenama pokazali su da je inflacija u SAD-u u siječnju neočekivano porasla. Ostali podaci pokazuju da gospodarstvo i dalje znatno raste i da je tržište rada čvrsto.

Stoga čelnici Feda poručuju da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata, piše index.

Ulagači su oprezni

Zbog svega toga sasvim su splasnule nade ulagača da bi Fed mogao smanjiti kamate u ožujku. Sve je manje izgleda i za rez u svibnju. Pa sada na tržištu prevladava mišljenje da će Fed početi smanjivati kamate na sjednici u lipnju.

Stoga ulagači s opreznom čekaju izvješće o indeksu cijena za osobnu potrošnju. Ovo izvješće Fed pažljivo prati, a biti će objavljeno danas.

U anketi Reutersa analitičari očekuju rast tih cijena u siječnju za 0.3 posto na mjesečnoj razini.

Tržište bi se moglo naći pod pritiskom ako se pokaže da inflacija ne popušta
Pokaže li se da inflacija ne popušta kako se procjenjuje, tržište bi se moglo naći pod pritiskom, s obzirom da su cijene dionica posljednjih mjeseci rasle gotovo neprestano.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0.76 posto, na 7.624 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0.25 posto, na 17.601 bod, a pariški CAC 0.08 posto, na 7.954 boda.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno