Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Wall Street oslabio četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks pali četvrti dan zaredom jer su ulagači nesigurni.  Zbog povišene inflacije američka središnja banka nastaviti podizati kamatne stope, što izaziva nesigurnost. Dow Jones skliznuo je 0.26 posto, na 33.045 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0.16 posto, na 3991 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0.13 posto, na 11.507 bodova.

Ulagači su nesigurni jer su splasnule nade da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata, da će se ključna kamata zadržati ispod razine od 5 posto i da bi već krajem ove godine, s popuštanjem inflacijskih pritisaka, mogao započeti ciklus smanjenja kamata, prenosi Hina.

Nije samo Wall Street, pale su i europske burze

Svi posljednji podaci pokazuju da je gospodarstvo vrlo otporno na agresivno povećanje kamatnih stopa Feda, što znači da bi inflacijski pritisci mogli ostati pojačani dulje razdoblje nego što se na tržištu očekivalo. Zbog toga se procjenjuje da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope, i to na 5.35 posto do srpnja, a na tim bi se razinama cijena novca zadržala do iduće godine.

Jučer objavljeni zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda nije promijenio ništa u tim procjenama. Zapisnik je pokazao da se čelnici središnje banke zalažu za daljnje povećanje kamata, ali i sporijim tempom nego lani, što su posljednjih tjedana i isticali u javnim nastupima.

“Jasno je da je Fed odlučan nastaviti ciklus povećanja kamata čak i u slučaju jačanja rizika od recesije. To je pokazao zapisnik Feda i to je pritisnulo tržište”, kaže Ed Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.59 posto, na 7930 bodova, a pariški CAC 0.13 posto, na 7299 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0.01 posto, na 15.399 bodova.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno