Financa
Digitalni poslovni portal

Završeno ispitivanje učinaka 4-dnevnog radnog tjedna

40% od oko 2900 zaposlenika koji su sudjelovali u ispitivanju reklo je da imaju manje problema sa spavanjem ili nesanicom. 45% nije primijetilo promjene u svom spavanju, a 15% je prijavilo povećanje problema sa spavanjem.

U Velikoj Britaniji provedeno je ispitivanje četverodnevnog radnog tjedna. Jedno je od najvećih ispitivanja u svijetu u kojemu je sudjelovala 61 tvrtka. Ukupno 56, ili 92% tvrtki, reklo je da će nastaviti s četverodnevnim radnim tjednom. Osamnaest tvrtki potvrdilo je da će četverodnevni radni tjedan biti trajna politika. Ispitivanje je organizirao 4 Day Week Global u suradnji s istraživačkim timovima na Boston Collegeu, Sveučilištu Cambridge i Autonomy. Trajalo je od lipnja do prosinca prošle godine, prenosi Business Insider.

Nije tajna da je san važan za zdravlje, ali više od trećine odraslih Amerikanaca ne spava preporučenih 7 sati ili više svake noći, prema izvješću Centra za kontrolu bolesti iz 2016. godine. Preopterećenost vjerojatno nije jedini razlog, ali CDC sumnja da to igra ulogu.

Poslodavci mogu razmotriti prilagodbu rasporeda rada kako bi svojim radnicima omogućili dovoljno vremena za spavanje.

Napisala je agencija kad je objavila izvješće.

Velik dio istraživanja o spavanju koje provodi američka vlada usredotočen je na duge noćne smjene koje su često potrebne medicinskim sestrama ili vozačima kamiona. Ali čak i sa standardnim 40-satnim radnim tjednom, stres vezan za posao može se aktivirati u vrijeme spavanja.

Studija iz 2007. u Švedskoj povezala je nesanicu sa stresorima vezanim za posao poput visokih radnih zahtjeva. Daljnje švedsko istraživanje u 2019. ojačalo je tu vezu korištenjem podataka zdravstvenih anketa više od 3700 ljudi. Meta-analiza State Farm Insurancea iz 2017. pokazala je da faktori stresa na poslu kao što je radno opterećenje utječu i na kvalitetu i na količinu sna. Američki nacionalni institut za sigurnost i zdravlje na radu navodi poremećaje spavanja kao rani znak upozorenja na stres na poslu.

Loš san je zdravstveni rizik za radnike. Ali može utjecati i na poslodavce i to smanjenjem radnog učinka. Studija iz 2010. procjenjuje da gubitak produktivnosti povezan s umorom u četiri američke korporacije godišnje košta 1967 USD po zaposleniku. Studija iz 2007. pokazala je da je gotovo 38% zaposlenika u SAD-u iskusilo umor na poslu.

U pilotu projektu 4-dnevnog radnog tjedna, 46% zaposlenika izjavilo je da osjeća manje umora nego inače, a 14% je reklo da su još više umorni.

Četverodnevni radni tjedan također dobar je i za posao

Tvrtke koje su sudjelovale također su rekle da su primijetile prednosti, s povećanjem prihoda u prosjeku za 1,4% tijekom ispitivanja. U usporedbi sa sličnim vremenom tijekom uobičajenog petodnevnog radnog tjedna u prošlosti, tvrtke koje su sudjelovale zabilježile su povećanje prihoda u prosjeku za 35%, prema rezultatima ispitivanja.

Industrija marketinga i oglašavanja činila je najveći sektor tvrtki koje su sudjelovale u studiji. Pri čemu su profesionalne usluge činile drugu najveću skupinu, a dobrotvorne i neprofitne organizacije treću po veličini. 62% zaposlenika u ispitivanju identificiralo se kao žene, 37% kao muškarci, a 1% u kategoriju “ostalo”.

Manje je zaposlenika reklo da su se osjećali prisiljenima napustiti posao tijekom ispitivanja, a prema rezultatima broj zaposlenika koji su otišli pao je za 57%. Petnaest posto zaposlenika koji su sudjelovali u ispitivanju “reklo je da ih nikakva količina novca ne bi navela da prihvate petodnevni raspored tijekom četverodnevnog tjedna”.

Rezultati ankete govore o trenutnom raspoloženju na radnom mjestu. Ne samo u Velikoj Britaniji, već i u SAD-u i diljem svijeta. Četiri od deset zaposlenika reklo je da je imalo problema s burnoutom u prošloj godini, prema istraživanju Adecco grupe.

Osim boljeg sna, zaposlenici koji su sudjelovali prijavili su i druge prednosti rada od 32 sata umjesto 40 za isti iznos plaće. 39% zaposlenika izjavilo je da osjećaju manje stresa, a 71% manje je osjećalo burnout do kraja ispitivanja.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije