Financa
Digitalni poslovni portal

Zapadne tvrtke zbrajaju troškove odlaska iz Rusije

Multinacionalne tvrtke koje su najavile izlazak iz Rusije ili obustavu tamošnjih aktivnosti nakon invazije Moskve na Ukrajinu 24. veljače počele su prijavljivati ​​gubitke povezane s tom odlukom, piše Reuters

U nastavku su tvrtke, navedene po sektorima, koje su dale procjene troškova u vezi s privremenim ili trajnim zaustavljanjem poslovanja u Rusiji:

ADIDAS

Njemačka tvrtka za sportsku odjeću upozorila je u ožujku na pad prodaje od zatvaranja u Rusiji, bez davanja procjene. Ima 500 trgovina u zemlji, što je četvrtina ukupnog broja trgovina.

Također se navodi da bi Ukrajina mogla predstavljati rizik za prodaju do 250 milijuna eura (271 milijun dolara), ili oko 1% ukupnog iznosa grupe u 2021.

LPP

Rezultati četvrtog tromjesečja LPP-a, najvećeg poljskog modnog trgovca, sadržavali su otpis 335 milijuna zlota (78 milijuna dolara), što pokriva zatvaranje njegovih trgovina u Rusiji.

U 2021./2022., Rusija je bila drugo najveće tržište LPP-a nakon Poljske, čineći 19,2% njegovih cjelogodišnjih prihoda od prodaje. LPP smatra da obustava poslovanja u Ukrajini i zatvaranje trgovina u Rusiji koštaju 25% prihoda.

TJX

Modni trgovac TJX sa sjedištem u SAD-u rekao je da će prodati svojih 25% udjela u ruskom lancu jeftine odjeće Familia. Udio je krajem siječnja procijenjen na 186 milijuna dolara, što je niže od 225 milijuna dolara koje je TJX platio za njega 2019.

TJX je rekao da će možda morati evidentirati umanjenje vrijednosti zbog prodaje ako fer vrijednost ulaganja Familie padne ispod njegove knjigovodstvene vrijednosti u bilanci.

RENAULT

Renault je u ožujku rekao da razmatra negotovinski otpis u iznosu od 2,2 milijarde eura (2,38 milijardi dolara) koji bi odražavao potencijalne troškove obustave poslovanja u Rusiji.

Izgubljena prodaja predstavljala je 166 milijuna eura gubitka prihoda u prvom tromjesečju, iako je Rusija ostala drugo najveće tržište tvrtke nakon Francuske.

VOLVO

Švedski proizvođač kamiona rekao je 8. travnja da je izdvojio rezerviranja u vrijednosti od 423 milijuna dolara nakon što je obustavio aktivnosti u Rusiji koje su iznosile 3% prodaje grupe.

CITIGROUP

Američka banka je u svom tromjesečnom izvješću rekla da očekuje gubitak do 3,0 milijardi dolara zbog svojih izloženosti u Rusiji.

Citi je rekao da je smanjio svoju ukupnu izloženost Rusiji od prosinca 2021. za 2,0 milijarde dolara na 7,8 milijardi dolara.

Američka banka sa najvećim globalnim prisustvom dodala je 1,9 milijardi dolara svojim rezervama u prvom tromjesečju kako bi se pripremila za gubitke od izravne izloženosti u Rusiji i gospodarski učinak ukrajinske krize.

CREDIT SUISSE

Švicarska banka procijenila je 20. travnja da će je učinak ruske invazije na Ukrajinu koštati 200 milijuna švicarskih franaka (209 milijuna dolara) u prvom tromjesečju 2022.

SOCIETE GENERALE

Francuska banka rekla je da će napustiti Rusiju i otpisati 3,1 milijardu eura (3,35 milijardi dolara) od prodaje svoje jedinice Rosbank Interros Capitalu.

Iznos uključuje 2 milijarde eura u odnosu na knjigovodstvenu vrijednost Rosbanke, a ostatak je povezan s ukidanjem rezervi za konverziju rublja.

UBS

Švicarska banka je 26. travnja objavila da je ruska invazija na Ukrajinu koštala oko 100 milijuna dolara. UBS je također smanjio svoju izloženost u Rusiji na 400 milijuna dolara krajem ožujka, sa 600 milijuna dolara.

ESSITY

Švedska grupa proizvoda za higijenu izjavila je da će zabilježiti otpis od 1,4 milijarde kruna (147,7 milijuna dolara) nakon što je u ožujku zatvorila svu proizvodnju i prodaju u Rusiji.

Tvrtka je prošle godine ostvarila oko 2% svoje ukupne prodaje u zemlji, što je iznosilo 2,8 milijardi kruna (295 milijuna dolara).

FORTUM

Fortum je rekao da će u prvom tromjesečju zabilježiti umanjenje vrijednosti prije oporezivanja od 2,1 milijardu eura iz svojih ruskih operacija.

To uključuje 0,3 milijarde eura iz Fortumovog ruskog segmenta, 0,6 milijardi od Uniproa, ruske tvrtke u vlasništvu Fortumove podružnice Unipera, i 0,2 milijarde od Fortumovog vlasništva u ruskoj energetskoj tvrtki TGC-1 i zajedničkim pothvatima za obnovljive izvore energije u Rusiji, priopćila je finska kompanija.

HENKEL

Njemačka tvrtka za proizvodnju kemikalija i robe široke potrošnje navela je u svom tromjesečnom izvješću da predviđa utjecaj od 1 milijarde eura na svoju cjelogodišnju prodaju u vezi s trenutačnom geopolitičkom situacijom.

Proizvođač deterdženata za pranje rublja Persil i Pritt ljepila sredinom travnja najavio je da će napustiti Rusiju, dodajući da u petak napušta i Bjelorusiju.

PHILIP MORRIS

Duhanski div prihvatio je naplatu od 3 centa po dionici u vezi s krizom u Ukrajini u prvom tromjesečju, nakon što je prekinuo prodaju brojnih proizvoda Marlboro i Parliament cigareta u Rusiji.

Philip Morrisova zarada u prvom tromjesečju pala je 3,6% na 2,32 milijarde dolara, ili 1,50 dolara po dionici, uključujući trošak od 3 centa. Rusija je prošle godine ostvarila prihod veći od 1,8 milijardi dolara, što je oko 6% njihove globalne prodaje.

BP

Naftni i plinski div BP zabilježio je otpis od 24 milijarde dolara u Rusiji, nešto niže od početne procjene od 25 milijardi dolara. BP je rekao da je negotovinski otpis njegovih udjela u Rosneftu i dva druga zajednička ulaganja gurnuo tvrtku u glavni gubitak od 20,4 milijarde dolara u prvom tromjesečju 2022.

EQUINOR

Norveški Equinor prestao je trgovati ruskom naftom u ožujku, osim što je zatvorio svoje poslovanje u zemlji. Tvrtka je u prvom tromjesečju priznala neto umanjenje vrijednosti od 1,08 milijardi dolara vezano za imovinu u Rusiji.

Također je u procesu napuštanja zajedničkih ulaganja s ruskim Rosnjeftom.

EXXON MOBIL

Odluka naftnog diva da napusti Rusiju i prekine poslovanje s naftom i plinom pogodit će zaradu i proizvodnju nafte za između 1% i 2%, rekao je glavni financijski direktor tvrtke.

Ruske naftne i plinske operacije Exxon Mobila procijenjene su na više od 4 milijarde dolara. Rezultati tvrtke u prvom tromjesečju uključivali su gubitak od 3,4 milijarde dolara nakon oporezivanja na operaciju Rusija Sahalin-1.

OMV

Austrijska energetska grupa je 8. travnja izjavila da će u prvom tromjesečju dobiti 2 milijarde eura nakon povlačenja iz Rusije, ravnomjerno podijeljenih između povezivanja s projektom plinovoda Sjeverni tok 2 i prilagodbi metode konsolidacije dvaju ruskih entiteta.

SHELL

Najveći svjetski trgovac ukapljenim prirodnim plinom otpisat će do 5 milijardi dolara nakon svoje odluke da napusti Rusiju, iznad prethodno objavljenih 3,4 milijarde dolara, objavila je tvrtka 7. travnja. Povećanje je posljedica dodatnih potencijalnih utjecaja oko ugovora, otpisa potraživanja, i kreditne gubitke.

ALFA LAVAL

Švedska inženjerska tvrtka, koja je pauzirala sve nove narudžbe u Rusiji, priopćila je 26. travnja da su zbog sankcija otkazane narudžbe u iznosu od 602 milijuna švedskih kruna (62 milijuna dolara).

Osim toga, rezervirao je 327 milijuna kruna pričuva za pokrivanje raznih troškova povezanih s postojećim ugovornim obvezama u vezi s Rusijom. Čitaj više

KONECRANES

Finska inženjerska grupa rekla je da je otpisala 79 milijuna eura narudžbi iz Rusije u prvom tromjesečju. Također je otkazao 32 milijuna eura (34,6 milijuna dolara) prodaje toj zemlji što je negativno utjecalo na tromjesečni operativni profit za oko 39 milijuna eura.

SRV

Finska građevinska tvrtka priopćila je 28. travnja da je otpisala većinu svoje ruske imovine i prodala svoje udjele u Fennovoimi, zabilježivši umanjenje vrijednosti od 141,2 milijuna eura (148,5 milijuna dolara) u svojoj bilanci.

Njegova preostala imovina u Rusiji procijenjena je na 2,6 milijuna eura (2,7 milijuna dolara).

Budući da će smanjenje vrijednosti imovine imati značajan utjecaj na omjer kapitala i kapitala SRV-a, tvrtka je najavila program reorganizacije svog financiranja, uključujući planirano izdavanje prava i konverziju svoje neosigurane obveznice s fiksnom kamatom.

VALMET

Valmet, finska inženjerska grupa, smatrala je da nekoliko njezinih projekata isporučenih u Rusiju više ne ispunjava kriterije ugovora s klijentima u svrhu priznavanja prihoda, te je kao rezultat poništila oko 70 milijuna eura zaostalih narudžbi.

WARTSILA

Finska inženjerska grupa zabilježila je otpis od 200 milijuna eura u svom financijskom izvješću za prvo tromjesečje jer je smanjila svoje poslovanje u Rusiji.

Otpis uključuje oko 75 milijuna eura umanjenja vrijednosti goodwilla i nematerijalne imovine vezanih uz Voyage, 50 milijuna eura umanjenja vrijednosti imovine u Rusiji i oko 75 milijuna eura otpisa u vezi s projektima i potraživanjima odobrenim trgovinom.

Otpis ne utječe na usporedivi poslovni rezultat tvrtke, ali radnje u vezi s poslovanjem u Rusiji negativno utječu na njezine operativne financijske rezultate.

Aktivnosti povezane s Rusijom činile su oko 5% neto prodaje Wartsile u 2021., od čega je neto prodaja usluga iznosila oko 40 milijuna eura.

YIT

Finska građevinska tvrtka zabilježila je umanjenje vrijednosti od 133 milijuna eura u prvom tromjesečju, nakon klasifikacije ruskih tvrtki kao namijenjenih prodaji.

YIT je početkom travnja najavio da će svoje poslovanje u zemlji prodati Etalon grupi .

NETFLIX

Globalni streaming div je 19. travnja izjavio da je njegova odluka da obustavi usluge u Rusiji rezultirala gubitkom 700.000 članova jer je tvrtka izgubila pretplatnike po prvi put u više od desetljeća.

AB INBEV

Belgijska pivovara objavila je 22. travnja da će prodati svoj manjinski udio u svom ruskom zajedničkom pothvatu AB InBev Efes. Prodaja će rezultirati troškom umanjenja vrijednosti od 1,1 milijarde dolara u prvom tromjesečju. Zajedničko poduzeće ima 11 pivovara u Rusiji i tri u Ukrajini.

CARLSBERG

Danski pivar rekao je da će odluka o prodaji svog ruskog poslovanja rezultirati otpisom od oko 9,5 milijardi kruna (1,4 milijarde dolara). Tvrtka je 2021. ostvarila 10% svog prihoda i 6% operativne dobiti u Rusiji.

Također je rekao da očekuje 300 milijuna kruna ukrajinskih troškova umanjenja vrijednosti, plus otpis goodwilla od 700 milijuna kruna za regiju srednje i istočne Europe, koja uključuje Ukrajinu.

HEINEKEN

Pivar sa sjedištem u Amsterdamu odlučio je krajem ožujka napustiti Rusiju, zaključivši da vlasništvo nad bilo kojim poslom više nije održivo ili održivo u trenutnom okruženju.

Heineken je dodao da neće profitirati od bilo kakvog prijenosa vlasništva i očekuje umanjenje vrijednosti i druge negotovinske izvanredne troškove od oko 0,4 milijarde eura (432,96 milijuna dolara) ukupno.

MCDONALD’S

McDonald’s je u ožujku rekao da će ga zatvaranje ruskih restorana koštati oko 50 milijuna dolara mjesečno. Tvrtka upravlja s 847 lokacija – od ukupno preko 38.000 globalnih lokacija – u Rusiji.

Brokerska kuća Piper Sandler očekuje da će prekid rada lanca restorana u Rusiji rezultirati zaradom po dionici od 1,19 dolara u 2022. godini.

HASBRO

Američki proizvođač igračaka upozorio je 19. travnja na potencijalni pad prihoda od oko 100 milijuna dolara ove godine zbog svoje odluke da zaustavi isporuku igračaka Rusiji.

HUSQVARNA

Švedski proizvođač vrtne opreme rekao je 21. travnja da je u prvom tromjesečju rezervirao otpis od 119 milijuna kruna (12,6 milijuna dolara) kao rezultat zaustavljanja svakog izvoza i ulaganja u Rusiju. U 2021. godini Rusija je imala 1,5% prodaje grupe.

AP MOELLER-MAERSK

Danska brodarska grupa rekla je da je zabilježila negativan utjecaj od 718 milijuna dolara na svoju zaradu u prvom tromjesečju prije kamata i poreza. To uključuje 162 milijuna dolara u segmentu Ocean, 53 milijuna dolara u logistici i uslugama i 485 milijuna dolara u terminalima.

Maersk je u ožujku rekao da će prodati svu svoju imovinu u Rusiji, uključujući 30,75% udjela u ruskom lučkom operateru Global Ports Investments.

METSO OUTOTEC

Finski dobavljač rudarske tehnologije, koji je zaustavio isporuke Rusiji u ožujku, rekao je 21. travnja da bi operativna imovina povezana s ruskim kupcima u iznosu od oko 100 milijuna eura (109 milijuna dolara) mogla biti ugrožena ako ne bude u mogućnosti raskinuti postojeće ugovore u kontrolirani način.

Tvrtka, koja je 2021. ostvarila 10% prihoda od ruske prodaje, dodala je da ima 269 milijuna eura jamstva za predujam vezana za isporuke u Rusiju krajem ožujka.

SKF

Švedski proizvođač ležajeva i brtvi rekao je 22. travnja da će prekinuti sve operacije u Rusiji i planira kontrolirano prodati svoje rusko poslovanje.

Odluka je dovela do otpisa oko 500 milijuna švedskih kruna (52,70 milijuna dolara) u drugom tromjesečju. Ruska prodaja činila je oko 2% ukupne prodaje grupe u 2021.

SSAB

Švedski proizvođač čelika rekao je 26. travnja zabrinutost u vezi s njegovim prodajnim uredom u Rusiji dovela do otpisa imovine od 158 milijuna švedskih kruna (16,23 milijuna dolara) u zemlji.

Rat i sankcije također su utjecale na izglede za projekt Fennovoima u Finskoj, čije su dionice snižene za 272 milijuna kruna na nultu vrijednost.

SSAB je prekinuo izravnu prodaju u Rusiju i Bjelorusiju, te prekinuo nove kupnje rude i ugljena iz Rusije, do daljnjeg.

STORA ENSO

Finska šumarska tvrtka priopćila je 25. travnja da je prepustila svoje dvije pilane i šumske operacije u Rusiji lokalnoj upravi, što je rezultiralo umanjenjem vrijednosti od 70 milijuna eura (75 milijuna dolara) u prvom tromjesečju i izazvalo dodatni gubitak na transakcijama prema MSFI računovodstvenim pravilima od oko 60 milijuna eura po sklapanju posla.

Tvrtka je ranije rekla da će zaustaviti svu proizvodnju i prodaju u zemlji. Njeni ruski prihodi činili su oko 3% ukupnih prihoda grupe.

TEAMVIEWER

Njemačka softverska tvrtka izjavila je da je zaustavila svoje aktivnosti u Rusiji i Bjelorusiji i da očekuje negativan utjecaj na naplate od oko 1% zbog zaustavljanja poslovnih aktivnosti u dvije zemlje.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije