Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

17 novih rizika u svijetu osiguranja

Izvješće Swiss Re SONAR za 2023. pokriva 17 novih rizika. Radi se o trendovima u tehnologiji, ekonomiji, društvenim i ekološkim područjima. Buduće prijetnje uključuju zlonamjerne napade na umjetnu inteligenciju. Ali i potencijalne sukobe oko novih trgovačkih ruta na Arktiku i opasnosti korištenja tehnologije za hlađenje Zemlje.

Od otvaranja prethodno zamrznutih plovnih putova na Arktiku hakerima koji petljaju s umjetnim inteligencije, krajolik rizika u nastajanju višestruk je. 11 izdanje Swiss Re izvješća SONAR otkriva da će se prijetnje na horizontu razvijati jednako dinamično kao i tehnološke, geopolitičke i društvene promjene u današnjem svijetu, navodi Svijet Osiguranja.

Jedan ključni rizik u nastajanju identificiran u izvješću SONAR-a koji se proteže preko tehnološka, ekonomska, socijalna i ekološka pitanja je Arktik.

Jedan od novih rizika – što ako postoji prečac kroz Arktik

Arktički ocean i susjedno kopno zagrijavaju dva do tri puta brže od ostatka svijeta. Led se topi, otvaraju se kraći pomorski putovi. Međutim, područje je ‘vruća točka’ za potencijalne geopolitičke napetosti. Izazivajući zabrinutost oko toga koliko će ekonomska aktivnosti i povezani rizici biti kontrolirani u regiji.

Istodobna povećanja ekonomskih interesa, promjena okoliša i geopolitičke napetosti čine Arktik žarištem novih rizika i potencijalno nakupljanje rizika. Sa SONAR-om želimo se proaktivno uključiti našim klijentima i zainteresiranim stranama u industriji u raspravi o novim rizicima, a smatramo da je ovo najbolji način da se pripremimo.

Patrick Raaflaub, glavni direktor za rizike grupe Swiss Re

Futurističkiji, ali potencijalno značajan rizik koji ispituje SONAR je tehnologija upravljanja solarnim zračenjem (SRM), koja bi se mogla koristiti za hlađenje Zemlje. Iako ovo ne rješava temeljni uzrok globalne zagrijavanja, odnosno emisije stakleničkih plinova, moglo bi pomoći u smanjenju globalne temperature. Međutim, tehnike poput ubrizgavanja čestica visoke refleksije u atmosferu koje odbijaju sunčevu svjetlost natrag u svemir mogle bi otvoriti cjeli novi skup ekoloških rizika i predstavljati rizik od međunarodnih sukoba. Ako se provede, a zatim iznenada prekine, rezultat SRM-a mogao bi biti brzo povećanje temperature, što dovodi do vremenskih utjecaja. Moglo bi to dovesti do povećanja ili geografskog pomaka ekstremnih vremenskih događaja kao što su suše ili uragana.

Još jedan rizik u nastajanju u tehnološkom prostoru mogao bi proizaći iz kompleksa sustava strojnog učenja i umjetne inteligencije (AI). Ova dva visokoučinkovita područja pokreću sljedeći val tehnološkog napretka. Međutim, kako se uporaba umjetne inteligencije povećava, tako rastu i mogući rizici. Profesionalni hakeri ne samo da mogu prevariti modele da pogriješe ili da procure informacija. Također mogu naštetiti performansama modela kvareći obuku podataka ili krađu i izdvajanje modela strojnog učenja.

Izvješće SONAR-a naglašava kako AI povećava prilike za prijevaru i gubitak intelektualnog vlasništva. Poput lažnih ocjena kreditne sposobnosti ili lažnih procjena osiguranja. U osiguranju automobila, temeljenom na umjetnoj inteligenciji sustavi za upravljanje potraživanjima mogu čak biti prevareni da vide veliku šteta tamo gdje je uopće nema. Ako AI bude hakiran, mogao bi čak rezultirati fizičkim ozljedama izazivanjem autonomnih sudara ili pogrešnih medicinskih dijagnoza.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno