Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Steve Jobs je rekao da se vaša sveukupna životna sreća zapravo svodi na postavljanje 3 jednostavna pitanja

Šest godina prije svoje prerane smrti, Steve Jobs bacio je ovu bombu istine u našu psihu:

Vaše vrijeme je ograničeno, stoga ga nemojte tratiti živeći tuđi život.

 

Suosnivač Applea izrekao je ove riječi novopečenoj klasi diplomanata Sveučilišta Stanford 2005. Nedugo prije početka, Jobsu je dijagnosticiran rak gušterače i dano mu je između tri i šest mjeseci života.

Suočavanje s vlastitom smrtnošću utjecalo mu je na važnost življenja najboljeg mogućeg života, a to je bila poruka koju je prenio novim diplomantima… i ostatku svijeta koji ga je promatrao.

Steve Jobs kaže da su ovo 3 pitanja koja biste trebali postaviti

Jobsova poruka dala nam je mnogo stvari za procesuirati o tome što je uistinu važno u našim životima. Taj nas govor Stevea Jobsa tjera da se pogledamo u ogledalo i postavimo sebi neka stvarno moćna pitanja.

1. Živim li život kakav želim i radim li posao koji želim?

Suočen s njegovom prijetećom smrću, nešto se snažno pomaknulo u Jobsu. Počeo je živjeti svaki dan kao da mu je posljednji – jer je možda i bio! Razmišljanje o ograničenoj količini vremena koje nam preostaje na ovoj zemlji nije zamišljeno kao omalovažavanje. Naprotiv, osnažuje nas da to dragocjeno vrijeme iskoristimo na najsmisleniji mogući način.

Jobs je nazvao suočavanje sa svojom smrću “najvažnijim alatom s kojim sam se ikada susreo da mi pomogne u donošenju velikih odluka u životu“. Gotovo sve, rekao je – naši strahovi, neuspjesi i naš ponos – “otpada pred licem smrti, ostavljajući samo ono što je uistinu važno.”

2. “Kad bi danas bio posljednji dan mog života, bih li želio učiniti ono što ću danas učiniti?”

Ovo je pitanje za koje je Jobs rekao da si ga postavlja svaki dan – dok je doslovno stajao ispred svog ogledala – nakon što mu je dijagnosticirana terminalna bolest.

Jobs je rekao: “Kad god je odgovor ‘Ne’ previše dana zaredom, znam da moram nešto promijeniti.”

Učinite isto. Budite spremni suočiti se sa samim sobom i postaviti isto pitanje kada započnete dan. Obratite pozornost na ono što vam se sprema dok provjeravate svoje osjećaje. Ako ste vjerni sebi, može biti zastrašujuće priznati da ne živite život kakav želite, ali to je jedini način da se okrenete prema potrazi za nečim novim – nečim što bi mogao biti vaš pravi poziv.

3. Radim li ono što volim?

Kao što Jobs objašnjava, živjeti tuđi život je tratiti vlastiti. Umjesto toga, on vas potiče da pronađete ulogu koju ste trebali ispuniti.

Morate pronaći ono što volite... Vaš će posao ispuniti velik dio vašeg života, a jedini način da budete istinski zadovoljni jest raditi ono za što vjerujete da je odličan posao. A jedini način da radite sjajan posao je da volite ono što radite.

Morate pronaći ono što volite… Vaš će posao ispuniti velik dio vašeg života, a jedini način da budete istinski zadovoljni jest raditi ono za što vjerujete da je odličan posao. A jedini način da radite sjajan posao je da volite ono što radite.

Raditi ono što volimo daje nam svrhu, što potiče našu želju da ujutro ustanemo i, prema riječima Warrena Buffetta, “plešemo step do posla“.

Istraživanje objavljeno u časopisu Harvard Business Review pokazalo je da se ljudi, da bi bili potpuno angažirani i sretni, trebaju osjećati kao da je njihov posao bitan i da njihov doprinos pomaže u postizanju nečeg važnog.

Kada ljudi pronađu svrhu u svom poslu i vole ono što rade, to neće samo poboljšati sreću te osobe, već će povećati i njihovu produktivnost.

Izvor: Inc.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno