Financa
Digitalni poslovni portal

Svjetska tržišta kapitala su u crvenom, donosimo analizu proteklih 7 dana

Tržišta kapitala su proteklih sedam dana doživjela snažnu korekciju. Sve glasnije špekulacije oko agresivnijeg podizanja kamatnih stopa obeshrabrile su ulagače. Podsjećamo, detaljne analize su pokazale da se inflacija ne spušta na željene razine ni u Europi ni u SAD. Stoga i ECB i FED razmišljaju o snažnijem povećanju kamatnih stopa od planiranog. Investicijska letargija se prenijela i na kripto tržišta. Vrijednost Bitcoin-a je u proteklih sedam dana doživjela snažnu korekciju.

Europska tržišta kapitala

Inflacija je u eurozoni u siječnju iznosila je 8,6 posto na godišnjoj razini, objavio je u četvrtak europski statistički ured. Kako se inflacija ne kreće u željenom smjeru, odmah su i tržišta kapitala nervoznija. Na europskim burzama iza nas je poprilično depresivan tjedan. Paneuropski Stoxx 600 indeks je u tekućem tjednu izgubio 1,60posto vrijednosti, te zaustavio na 457,70 bodova. Istodobno, ulagači na frankfurtskom DAX-u su u tekućem tjednu izgubili 2,03 posto, te je tjedan završio na 15.209,74 bodova. Indeks pariškog CAC je u radnom tjednu koji je iza nas izgubio 2,36 posto, te je trgovanje zaključio na 7.187,12 bodova. Londonski FTSE indeks je u proteklom tjednu doživio korekciju za 1,57 posto, na 7.878,66 bodova.

Cijena nafte u konstantnom padu

Međunarodna tržišta nafte su tjedan zaključila padom cijena ispod 82 dolara. Razlog je zabrinutost zbog rasta zaliha u SAD-u potisnula u drugi plan najavljeno smanjenje opskrbe iz Rusije. Na londonskom je tržištu cijena na jučerašnjem zatvaranju tržišta iznosila je 83,16 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,16 posto.
Na američkom tržištu barelom se jučer trgovalo po 76,32 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,23 posto. U petak prevagnuo je ipak podatak da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za čak 7,6 milijuna barela, na najvišu razinu od svibnja 2021. godine. Skok zaliha signalizira slabiju potražnju, nadovezavši se na naznake iz američke središnje banke da će im u fokusu i u idućim tjednima biti visoka inflacija, koju krote podizanjem kamatnih stopa. Viši troškovi zaduživanja koče gospodarstvo, a time i potražnju za naftom. Podizanje kamatnih stopa istodobno podupire dolar, što također negativno utječe na potražnju za naftom budući da smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Američka tržišta kapitala

Wall street je doživio snažnu korekciju nakon što je objavljeno da je, po podacima S&P-a, poslovna aktivnost u SAD-u u veljači neočekivano ojačala. Indeks aktivnosti skočio je sa 46,8 bodova, koliko je iznosio mjesec dana prije, na 50,2 boda. To, kao i niz posljednjih makroekonomskih podataka, pokazuje da je gospodarstvo vrlo otporno na agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke. A kako gospodarstvo i dalje solidno raste, kao i tržište rada, inflacijski pritisci mogli bi ostati pojačani dulje razdoblje nego što se na tržištu očekivalo. Zbog toga se procjenjuju da će FED još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope i do srpnja ih podignuti na 5,35 posto. Uz to, donedavno su se ulagači nadali da bi već krajem ove godine Fed mogao početi smanjivati kamate, ako inflacija dovoljno popusti, no čini se da će kamate ostati povišene dulje razdoblje nego što se na tržištu očekivalo.

Nasdaq Index posljednjih sedam dana - trend (izvor google)
Nasdaq Index posljednjih sedam dana – trend (izvor google)

Nasdaq, tehnološka burza, je u proteklom radnom tjednu izgubila na vrijednosti 3,25 posto, te je trgovanje završila na 11.394,94 boda. Dow Jones je pratio trend, te oslabio za 2,55 posto, jučerašnje trgovanje završio na 32.816,92 bodova. S&P 500 je doživio korekciju za 2,63 posto i tjedan je završio na 3.970,04 bodova.

Bitcoin izgubio na vrijednosti

Protekli tjedan smo pisali da je Bitcoin dostigao rekordnu cijenu u 2023., te se u jednom trenutku trgovalo i po cijeni od 45.877,94 BAM. U radnom tjednu koji je iza nas vrijednost bitcoin-a je korigirana za 6,06 posto, a trgovanje je jučer zaustavljeno po cijeni 42.673,77 BAM.

Sličan trend je pratio i Ethereum. Protekli tjedan je završio s 3.127,91 BAM. Tijekom tjedna je izgubio na vrijednosti 4,98 posto. Cijena na kojoj je zaustavljeno trgovanje jučer je iznosila 2.960,61 BAM. Ostale kriptovalute su imale sličan trend. Cardano je izgubio na vrijednosti 8,78 posto. Binance Coin je doživio korekciju cijene za 3,44 posto, a XRP 4,13 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije