Utorak, 30 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Švicarska centralna banka izgubila 133 milijarde eura u protekloj godini

Švicarska centralna banka (SNB) je potvrdila da je 2022. završila s gubitkom od 133 milijarde eura. Navedeni gubitak je generiralo tržište dionica i obveznica u uvjetima podignutih kamatnih stopa.
Nakon što je banka kalkulirala zakonsku distribucijsku rezervu, neto gubitak iznosio je 40 milijardi eura. Ovo je najveći gubitak u 115 godina dugoj povijesti koju je ostvarila Švicarska centralna banka. Gubitak je šest puta veći od dosadašnjeg rekorda koji je zabilježen 2015. i iznosio je 23 milijarde eura.

U 2021. SNB je ostvario dobit od 26 milijardi eura. U prošloj su godini globalna tržišta dionica oslabila a cijene obveznica pale jer su centralne banke širom svijeta, uključujući SNB, podizale kamatne stope kako bi suzbile visoku inflaciju, navodi Patria.

Među negativnim utjecajima Švicarska centralna banka ističe i jaki franak, koji je u srpnju porastao iznad pariteta s eurom. Njegovo je jačanje rezultiralo gubicima povezanim s fluktuacijama valutnih razlika. Većina prošlogodišnjeg minusa pripisuje se gubitku od 132 milijarde eura na pozicijama u stranoj valuti. SNB je bilježio gubitak i na portfelju obveznica, od 73 milijarde eura, a na dioničkom portfelju 41 milijardu eura.

SNB će ažurirano izvješće o monetarnoj politici objaviti 23. ožujka. Švicarska centrala banka nije željela komentirati kako će gubitak utjecati na monetarnu politiku u tekućoj godini. Zbog ostvarenog prošlogodišnjeg gubitka neće uplatiti novac u budžete države i kantona, ni isplatiti dividende ulagačima, po drugi put od utemeljenja 1907. godine.

Lani su, usporedbe radi, temeljem rezultata u prethodnoj godini uplatili šest milijardi franaka, prenosi Hina.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno