Subota, 28 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Njemačko i Austrijsko gospodarstvo stagniralo u drugom kvartalu

Njemačko gospodarstvo stagniralo je u drugom tromjesečju. Prezentirao je podatke statistički ured, istaknuvši da se potrošnja kućanstava stabilizirala nakon slabije zimske polovine godine.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) zadržao se u razdoblju od travnja do lipnja na razini prethodnog tromjesečja. Prema revidiranim podacima smanjio se za 0,1 posto. Ovo su pokazali preliminarni izračuni Destatisa, bazirani na sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

Dosadašnje procjene pokazivale su pad aktivnosti u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0,3 posto u odnosu na zadnji kvartal 2022. Na godišnjoj razini BDP se u razdoblju od travnja do lipnja smanjio za 0,2 posto. Sličan je trend i u prethodna tri mjeseca, prema revidiranim podacima statističkog ureda. Potrošnja kućanstva stabilizirala se u drugom tromjesečju nakon slabije zimske polovine godine, ističu statističari.

U sklopu redovne godišnje revizije Destatis je izmijenio procjene unatrag do 2019. godine. Ističu da su “u godinama koronakrize i u vrijeme rata u Ukrajini moguća značajna odstupanja rezultata na mjesečnoj, tromjesečnoj i godišnjoj razini”, navodi privredni.hr.

Ovome valja dodati da aktualni rezultati BDP-a i dalje uključuju viši stupanj neizvjesnosti no što je uobičajeno. To posebno vrijedi za cjenovno, sezonski i kalendarski prilagođene kvartalne vrijednosti”

Destatis, njemački statistički ured

Austrijsko gospodarstvo ima sličan trend

Bruto domaći proizvod (BDP) Austrije u drugom ovogodišnjem tromesečju u odnosu na prvo pao je 0,4 posto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, dodata vrijednost u industriji u drugom ovogodišnjem kvartalu pala je 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u građevinarstvu smanjena 2,5 posto.

Razvoj uslužnog sektora uveliko je varirao zavisno od industrije. Dok je dodata vrijednost u ostalim ekonomskim uslugama pala 2,6 poosto, u području trgovine, prometa, smještaja i gastronomije zabilježen je manji pad od 0,2 posto. Područja informacija i komunikacija, finanCijskih i osiguravajućih usluga, kao i nekretnina porasla su 0,2 posto, a blagi rast bilježi i turizam. Potrošnja domaćinstava, uključujući i neprofitne ustanove koje opslužuju privatna domaćinstva, smanjena je 1,5 posto u odnosu na prvo tromesječje. U međuvremenu je javna potrošnja porasla 0,9 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno