Nedjelja, 29 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Milijunska investicija: Kinezi će graditi tvornicu u BiH

Investicija u izgradnju tvornice stajat će nekoliko milijuna eura.
U Banja Luci je održan sastanak ministra energetike i rudarstva Republike Srpske s predstavnicima kineske tvrtke AVIK, koja je izvođač radova na realizaciji višemilijunskog projekta hidroelektrane na rijeci Bistrici u Foči.

Izgradnja se odvija prema planu. Zbog čega će Bosna i Hercegovina početkom 2027. godine dobiti novi hidroenergetski objekt.

Tema sastanka bila je izgradnja tvornice metalnih cijevi u Foči, koja bi trebala biti izgrađena za godinu i pol, a čije će proizvode koristiti Hidroelektrana Bistrica.

RS je do sada financirala trećinu radova na HE Bistrica u iznosu od 102 milijuna eura

Trenutno se izvode radovi na lokaciji Miljevina, gdje se kopaju tuneli, a do sada je već prokopan jedan kilometar tunela. Naravno, duljina tunela je značajno veća, negdje oko 8-9 kilometara. Riječ je o tri hidroelektrane, a svaka od njih ima određenu dužinu tunelskih objekata – kazao je Đokić, prenosi RTRS.

Istaknuo je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

– Očekujemo da će ovaj projekt HE Bistrica biti završen u planiranom roku za koji je sklopljen ugovor. Što znači da bi ova hidroelektrana, a radi se zapravo o tri hidroelektrane, bila spremna i priključena na prijenosnu mrežu negdje početkom 2027. godine. – dodao je Đokić.

Sada su u fazi da žele nastaviti pregovore s tvrtkom AVIK, kaže Đokić. Ali prije svega s kineskom Eski bankom oko podrške u daljnjem financiranju ovog projekta.

– Do sada smo vlastitim sredstvima financirali oko trećinu planiranih radova od 102 milijuna eura – kazao je Đokić.

Dodao je da će u petak, 15. rujna, predstavnici Eskim banke obići gradilište izgradnje hidroelektrana u Bistrici i Banjaluci.

Direktor poslovne jedinice AVIK-a u Foči Wei Ping rekao je da izgradnja hidroelektrana na rijeci Bistrici napreduje planiranom dinamikom, zahvaljujući podršci Vlade RS.

– Danas smo razgovarali i o drugim oblicima saradnje i dogovorili smo naredni korak, a to je izgradnja tvornice metalnih cijevi u Foči na lokaciji Miljevina. Investicija će koštati nekoliko milijuna eura – rekao je Wei Ping.

Izvor: biznisinfo.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno