Srijeda, 23 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Očekivanja ulagača u Njemačkoj poboljšana

Raspoloženje njemačkih ulagača poboljšalo se u listopadu. Oslonjeno je na prognoze o kontinuiranom slabljenju inflacije i stabilnim kratkoročnim kamatnim stopama u eurozoni. S javnosti j podjelio zaključke institut za ekonomska istraživanja ZEW.

ZEW-ov indeks očekivanja ulagača za gospodarstvo porastao je u listopadu za 10,3 boda u odnosu na rujan, dosegnuvši minus 1,1 bod. “Čini se da je silazni trend dotaknuo dno”, zaključio je predsjednik instituta Achim Wambach.

Indeks očekivanja porastao je treći mjesec zaredom. Ovo navodi na zaključak da anketirani ulagači očekuju poboljšanje stanja u njemačkom gospodarstvu u idućih šest mjeseci. Očekivanja su zamjeno poboljšana. Ruku pod ruku s procjenom anketiranih financijskih stručnjaka da bi inflacija trebala slabiti i u idućim mjesecima, primjećuje Wambach.

Anketa je pokazala i da više od tri četvrtine ispitanika sada očekuje stabilne kratkoročne kamatne stope u eurozoni, dodaje čelnik instituta. Neki ispitanici snizili su procjenu gospodarskog rasta zbog čimbenika poput sukoba Izraela i Hamasa. Ovo je tek u ograničenoj mjeri utjecalo na općenito optimističnije izglede, objašnjava. Ocjena aktualnog stanja u njemačkom gospodarstvu stabilizirala se u listopadu na minus 79,9 bodova, najnižoj razini od kolovoza 2020. godine, napominje analitičar Capital Economicsa za Europu Andrew Kenningham.

 Izvor:  HrPortfolio

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno