Srijeda, 23 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Dionice Philips-a porasle nakon nagodbe sa kupcima

Dionice kompanije Philips su u ponedeljak, 29. travnja skočile na dvogodišnji maksimum nakon što je kompanija pristala na nagodbu od 1,1 milijardu dolara u SAD. Naime, kompanija je imala probleme s uređajima proizvedenim s njihove strane, a koji su stvarali probleme pacijentima.

Dionice su privremeno porasle za više od 29 posto, piše Biznis.rs. Kompanija je rekla da ne priznaje nikakvu krivicu ili odgovornost, niti da su bilo kakve ozljede prouzrokovane njenim Respironics uređajima. Milijuni uređaja povlače se od 2021. godine zbog zabrinutosti da komponente nose potencijalni rizik od raka.

Philips je saopćio da je izdvojila 982 milijuna eura, ili 1,1 milijardu dolara, za plaćanje potraživanja za tjelesne povrede i medicinski nadzor. Dodajući da će nagodba okončati neizvjesnost u sudskom sporu za Philips. Rekli su da ne priznaju nikakvu krivicu ili odgovornost, niti da su Respironics uređaji nanijeli bilo kakve ozljede.

„Sigurnost i kvalitet pacijenata su naši najviši prioriteti. Poduzeli smo važne korake da dalje riješimo posljedice povlačenja Respironics-a. Uklanjanje aparata za terapiju spavanja za pacijente je skoro završeno. Rezultati dosadašnjih ispitivanja pokazuju da se ne očekuje da upotreba ovih uređaja dovede do značajnije štete po zdravlje. Žao nam je zbog zabrinutosti koju su pacijenti možda iskusili”, rekao je izvršni direktor kompanije Philips Roy Jakobs.

Rezervacija proizvoda je bila ispod očekivanih dvije do četiri milijarde eura, prema Barclays analitičaru Hassanu Al-Wakeelu. Nagodba je „ograničeni iznos i okončava neizvjesnost oko parnice“, rekao je Al-Wakeel.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno