Nedjelja, 6 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kina u razvoj industrije poluvodiča ulaže 47,5 milijardi dolara

Kina je osnovala treći državni investicijski fond za unaprjeđenje svoje industrije poluvodiča. S registriranim kapitalom od 344 milijarde juana (47,5 milijardi dolara), prema podacima iz registra kompanija koje vodi vlada. Prethodna dva bila su osnovana 2014. i 2019. godine.

Stotine milijardi juana uloženih u ovaj sektor odražavaju napore predsjednika Xi Jinpinga da postigne samodovoljnost Kine u proizvodnji poluvodiča. Ova posvećenost dobila je na hitnosti nakon što su SAD uvele niz mjera kontrole izvoza u posljednjih nekoliko godina. Navodeći zabrinutost da bi Peking mogao koristiti napredne čipove za unaprjeđenje svojih vojnih kapaciteta, prenosi Biznis.

Dionice kineskih proizvođača čipova porasle su. Pri čemu je indeks CES CN Semiconductor ojačao za više od 3 posto, bilježeći najveći dnevni rast za više od mjesec dana. Treća faza China Integrated Circuit Industry Investment Funda službeno je pokrenuta 24. svibnja. I registrirana je pod općinskom upravom Pekinga za regulaciju tržišta, prema Nacionalnom sustavu za javnu objavu informacija o kreditima poduzeća.

Treća faza će biti najveća od tri fonda koje je pokrenuo China Integrated Circuit Industry Investment Fund, poznat i kao „veliki fond.“ Ministarstvo financija Kine je najveći dioničar s udjelom od 17 posto i uplaćenim kapitalom od 60 milijardi juana, prema podacima Tianyancha, kineske baze podataka o kompanijama. China Development Bank Capital je drugi po veličini dioničar s udjelomod 10,5 posto.

17 drugih investitora

Sedamnaest drugih entiteta navedeni su kao investitori, uključujući pet velikih kineskih banaka: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China i Bank of Communications, od kojih svaka sudjeluje s oko šest posto ukupnog kapitala.

Veliki fond je osigurao financiranje za dvije najveće kineske tvornice čipova, Semiconductor Manufacturing International Corporation i Hua Hong Semiconductor, kao i za Yangtze Memory Technologies, proizvođača fleš memorije i nekoliko manjih kompanija i fondova. Jedna od glavnih oblasti na koje će se treća faza fonda fokusirati je oprema za proizvodnju čipova.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno