Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

MMF savjetuje Njemcima dodatno zaduženje

Njemačka vlada trebala bi razmotriti ublažavanje propisa o zaduživanju. Tako bi osigurala prijeko potrebna javna ulaganja, zaključio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

“Njemačka kočnica za zaduživanje postavljena je relativno nisko. Godišnje ograničenje neto zaduživanja moglo bi se smanjiti za oko jedan postotni bod BDP-a. Uz kontinuirano silazni trend udjela duga u BDP-u”, naveo je MMF u izvješću o konzultacijama prema članku IV.

To bi otvorilo više prostora za “prijeko potrebna” javna ulaganja, ističu u međunarodnom zajmodavcu. U studenom ustavni sud zaključio je da je prenamjena novca iz pandemijskog fonda neustavna, a presuda je u državnom proračunu otvorila “rupu” od 60 milijardi eura.

MMF očekuje snažniji rast sljedeće godine

Izmjena propisa o zaduživanju olakšala bi konsolidaciju proračuna. Nužne su i reforme kako bi se ublažili pritisci na potrošnju u srednjoročnoj perspektivi i povećali prihodi, ističu u MMF-u.

Njemačko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti samo 0.2 posto, prognozirao je MMF u proljetnom izvješću za svjetsko gospodarstvo. Napominjući ipak da bi se osobna potrošnja trebala oporaviti paralelno slabljenju inflacije. U 2025. rast bi trebao ubrzati na 1.3 posto.

Ubrzani rast u idućoj godini postupno će ojačati povjerenje, što će dodatno poduprijeti potrošnju, prognoziraju u MMF-u, a dodatni poticaj bit će ublažena monetarna politika. “Zahvaljujući tim faktorima rast BDP-a ubrzat će tijekom 2025/2026. između jedan i 1.5 posto”, izračunali su.
U srednjoročnom razdoblju gospodarski rast i javne financije pritisnut će, po MMF-u, brzo starenje stanovništva. Baby boom generacija odlazi u mirovinu, a valovi doseljavanja jenjavaju, pa će Njemačka bilježiti najnižu stopu rasta radno sposobnog stanovništva u skupini G7, upozorili su u MMF-u.

Nepovoljni demografski trendovi zakočit će gospodarski rast u srednjoročnom razdoblju na samo oko 0.7 posto godišnje, a izglede bi mogla poboljšati veća javna ulaganja, uključujući zelenu tranziciju i digitalizaciju, sugeriraju u MMF-u.

Izmjena propisa o zaduživanju zahtijevala bi dvotrećinsku većinu u gornjem i donjem domu njemačkog parlamenta, napominje Reuters.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno