Nedjelja, 6 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako se iz taloga kave uzgajaju – gljive?

Danci od kafića nabavljaju talog kave koji bi se inače bacio i koriste ga za – uzgoj bukovače!

Koliko Skandinavci prednjače u održivom razvoju i zaštiti okoliša, već je naširoko poznata stvar. Norveška već omogućuje krstarenja ekološkim brodovima. Švedska toliko reciklira smeće da joj ga ponestane, pa ga mora uvoziti iz drugih zemalja. A u Danskoj su se, između ostalog, dosjetili još nečeg.

Tvrtka Beyond Coffee iz Jægersborggadea u Kopenhagenu istaknula se jednom zanimljivom idejom. Tu ideju provode u djelo i brojna udruženja za zaštitu okoliša te promoviranje ekostila života.

Pomislite samo koliko se kave dnevno popije u svijetu i koliko se taloga baca svaki dan – bilo u kućanstvima, bilo u kafićima. Većina nas je mišljenja da taj talog ionako ničemu ne služi i nije štetan.

No, Danci poručuju: većina vrijednih sastojaka kave ostaje sadržana baš u tom talogu koji se nemilice baca. Kako su Danci jedni od vodećih svjetskih kavopija, u tvrtki Beyond Coffee rade sljedeće: od kafića nabavljaju talog kave koji bi se inače bacio i koriste ga za – uzgoj bukovače!

Koji je proces?

Ohlađeni talog kave pomiješa se s micelijem, vegetativnim dijelom gljive koji se sastoji od razgranatih niti. Sve to drži se u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri tjedna.

Najprije se tri tjedna drže na toplom, tamnom mjestu koje simulira tlo u kojem bi rasle u prirodi. Zatim se na tjedan dana premještaju u hladnije prostorije s visokom vlagom i više svjetlosti. Tada počinju nicati bukovače.

Moguće je i uzgojiti gljive u više navrata korištenjem istog taloga.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno