Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Panamski kanal proširuje kapacitete novim rezervoarom

Tranzitni kapaciteti Panamskog kanala bit će prošireni nakon dovršetka radova na novom rezervoaru. Izvjestila je javnost uprava, naznačivši da bi za šest godina ključnim plovnim putem Panamski kanal mogao primiti 36 brodova dnevno.

Projekt akumulacije rijeke Indio postat će dio mreže umjetnih jezera. Ona brodovima omogućuje tranzit i osigurava vodoopskrbu. Novi rezervoar mogao bi stajati oko 1,2 milijarde dolara. Dodatnih 400 milijuna dolara bit će uloženo u lokalne zajednice, izvijestio je šef uprave Panamskog kanala Ricaurte Vasquez.

“Predstoji nam šest godina gradnje”, dodao je Vasquez. Projekt će po njegovim riječima donekle poboljšati uvjete za tranzit 36 brodova dnevno kroz Panamski kanal. Što je još bitnije, podići će razinu sigurnosti za plovnu rutu.

U lipnju uprava je objavila da će zahvaljujući kišnim oborinama koje su podigle razinu vode Neopanamax i Panamax od 5. kolovoza moći primiti 35 brodova dnevno.

Oborine su stvorile uvjete za oporavak slivnog područja nakon prošlogodišnje suše.

UNCTAD je u veljači utvrdio da se tranzit kroz kanal zbog suše smanjuje unatrag dvije godine, a početkom 2024. sveden je na samo 22 broda dnevno. Gotovo je prepolovljen u odnosu na prosinac 2021., najprometniji mjesec u njihovim podacima, navodi Hrportfolio.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno