Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Val bankrota zahvatio Njemačku

Povećanje cijena energenata i materijala i slabija potražnja izazvali su val bankrota srednjih i velikih poduzeća u Njemačkoj u prvoj polovini godine, objavio je poslovni list Handelsblat.

U periodu od siječnja do lipnja, 162 kompanije sa prometom većim od 10 milijuna eura podnijele su stečaj. Poslovni list Handelsblag se poziva na analizu konsultantske kuće za restrukturiranje poslovanja Falkensteg.

Ta cifra je za 41 posto veća nego u istom periodu prošle godine. Napominju da je skok znatno veći od onoga što je Falkensteg očekivao, prognozirajući rast od 30 posto početkom godine.

Val bankrota u sektoru nekretnina

Najviše zahtjeva podnijele su kompanije u sektoru nekretnina, dobavljači automobila i proizvođači mašina, navodi Handelsblat.

Razlozi za proglašenje bankrota uključuju krizu nakon pandemije, inflaciju, rastuće cijene energije i materijala i slabljenje potražnje.

Restrukturiranje i ulaganja u propale kompanije ometaju globalna kriza. Također, loši izgledi za njemačko gospodarstvo i visoke kamatne stope, utvrdio je Halkensteg, prema izvještaju Handelsblata.

Njemačka gospodarska komora DIHK je tijekom svibnja predvidjela nastavak uzlaznog trenda bankrota. Ističući da njemačko gospodarstvo koče strukturni problemi kao što je nedostatak kvalificirane radne snage.

U 2023. godini bankrot je proglasilo 17.814 poduzeća, 22,1 posto više nego 2022. godine, pokazuju podaci statističkog zavoda Destatis, prenose Nezavisne.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno