Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Huawei negira da njihova tehnologija predstavlja sigurnosne rizike

Kineski telekomunikacijski div Huawei istaknuo je kako nema “konkretnih dokaza” da njihova tehnologija predstavlja sigurnosne rizike. Njemačka je u četvrtak objavila da će u nadolazećim godinama postupno ukinuti upotrebu Huawei i ZTE komponenti u svojim 5G mrežama. Zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

“Huawei se razvio u stalno inovativnog, sigurnog i pouzdanog dobavljača telekomunikacijske opreme na njemačkom tržištu.”

Glasnogovornik tvrtke

Istodobno je istaknuo kako nema konkretnih dokaza da Huaweijeva tehnologija predstavlja rizike za kibernetičku sigurnost.

Upočetnoj fazi od 2026. nadalje komponente kineskih dobavljača trebale bi biti zaustavljene u Njemačkoj. U jezgrenoj mreži koja uglavnom uključuje podatkovne centre. Međutim, od 2029. kineska će tehnologija također biti zabranjena u pristupnoj mreži koja povezuje korisnike s pružateljima telekomunikacijskih usluga i smatra se kritičnom infrastrukturom.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova objasnilo je da su 5G mreže dio kritične infrastrukture Njemačke. I važne su za rad različitih sektora, od zdravstva do prometa i energetike. “Štitimo središnji živčani sustav Njemačke kao poslovno mjesto i komunikaciju građana, tvrtki i zemlje”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Lin Jian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, potvrdio je u četvrtak da nema dokaza da komponente kineskih tvrtki predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Pritom je naglasio da politizacija gospodarskih, trgovinskih i tehnoloških pitanja samo koči suradnju.

Uključenost kineskih tehnoloških tvrtki u izgradnju i upravljanje 5G mrežama predmet je rasprava u mnogim zemljama diljem Europe posljednjih godina. Zbog zabrinutosti da bi Kina mogla dobiti pristup osjetljivim podacima. Među zemljama koje su odlučile Huaweiju zabraniti sudjelovanje u izgradnji 5G mreže su SAD, Velika Britanija i Japan, prenosi Seebiz.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno