Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Države kupuju zlato, a prodaju dolar

Sve više afričkih zemalja, prije svega Nigerija, Uganda, Zimbabve i Madagaskar, okreću se zlatu da bi zaštitile svoje valute. Preuzele su mjere kako bi povećale zlatne rezerve, vratile vlastito zlato kući. Neke čak i vežu vlastite valute za ovaj vrijedan metal.

Južni Sudan je posljednji u nizu imajući u vidu da je prošlog vikenda guverner tamošnje centralne banke saopćio da zemlja planira proširiti zlatne rezerve. S tim u vezi proučava pozitivne primjere država koje su već krenule tim putem, prenosi “Money metal”.

Na ovu temu se oglasila i centralna banka Ugande. Najavila je program kupovine zlata od lokalnih rudnika kako bi se osigurala od rizika na međunarodnom financijskom tržištu.

U lipnju je Tanzanija objavila plan da potroši 400 milijuna dolara na šest tona zlata. Ministar financija Mvigulu Nčemba izdao je direktivu o suzbijanju široke uporabe američkog dolara u državi.

Nigerija povećava svoje rezerve zlata tako što isto kupuje iz lokalnih izvora. Centralna banka radi na tome da vrati svoje zlato u državu. Želja je ublažiti rizike povezane sa slabljenjem ekonomije SAD.

Ekonomski pokazatelji kao što su rastuća inflacija, eskalacija nivoa duga i geopolitičke tenzije izazvali su strahove među nigerijskim političarima u vezi sa stabilnošću financijskog sustava SAD.

Madagaskar je još prošle godine sproveo program kupovine domaćeg zlata. Uzrok je pad prihod od izvoza vanilije.

Zimbabve je ove godine svoju valutu “zaštitio” zlatom. Zimbabvijski dolar je zamijenjen zimbabvijskim zlatom. Novu valutu podržava prije svega zlato, ali i druge devizne rezerve uključujući američke dolare.

Primjer Zimbabvea slijedt će i potpredsjednik Gane i predsjednički kandidat Mahamudu Bavimija ukoliko pobijedi na izborima.

Kako zaključuje portal, sve ovo je posljedica brojnih rizika vezanih za valutu u SAD. Ovo uključuje veliku potrošnju SAD, ali i sve veći američki dug.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno