Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Vlada donijela odluku za subvencioniranje kupnje električnih automobila

U kontekstu unaprjeđenja borbe protiv klimatskih promjena Vlada je jučer donijela odluke o usvajanju dva programa utroška sredstava za subvencioniranje kupnje električnih automobila. Ukupan iznos kojim će subvencioniratikupnja električnih automobila iznosi 1,000.000 KM.

U skladu s programima, 500.000 KM namijenjeno je privatnim poduzećima i poduzetnicima za poticaje pri kupnji električnih automobila. Isti je iznos planiran i za subvencije pojedincima (fizičkim osobama).

Visina iznosa koji se dodjeljuje kao poticaj privatnim poduzećima i poduzetnicima, kao i pojedincima, je 10.000 KM za električna vozila. Za hibridna električna “plug-in” vozila planiran je iznos od 7.000 KM. Sredstva privatnim poduzećima i poduzetnicima moći će se dodijeliti za kupnju naj- više dva, a pojedincima jednog vozila.

Javni pozivi

Grant sredstva Ministarstva dodjeljivat će se u skladu s usvojenim programima i raspisanim javnim pozivima. U pogledu tehničkih karakteristika vozila za koja se dodjeljuje subvencija su ona koja imaju najviše devet mjesta za sjedenje, uključujući i sjedište vozača (putnička vozila kategorije M1). Tehnički uvjeti za prihvatljiva vozila su električna vozila s emisijom CO2 0 g/km. Pored toga i hibridna “plug-in” vozila s emisijom CO2 ma- njom od 50 g/km.

Od ostalih tema Vlada je donijela odluku kojom se daje suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distributivna gospodarska društva na području FBiH, počevši od 1. srpnja 2024. godine. Ista iznosi 837,08 KM po 1000 Sm3, odnosno 0.83708 KM po Sm3.

U cijenu prirodnog plina nije uračunan porez na dodanu vrijednost, navodi Večernji. Riječ je o smanjenju od 3,69 posto veleprodajne cijene prirodnog plina za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce).

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno