Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Osobna moć u vođenju: Postignite izvanredne rezultate

Osobna moć ključna je za uspješno vođenje – jeste li svjesni četiri osnovna izvora svoje moći?

Liderstvo znači poticati i motivirati ljude da postignu vrhunske rezultate, piše Poduzetnik. Najbolji vođe osnažuju druge, koristeći svoju osobnu moć umjesto pozicijske, kako bi pomogli timovima u ostvarivanju iznimnih ciljeva.

Prema Rosabeth Kanter, uspješni menadžeri pružaju podršku onima u potrebi, otvaraju prilike za talentirane zaposlenike, osiguravaju sredstva izvan predviđenog budžeta, postavljaju važne teme na sastancima, brzo stupaju u kontakt s donositeljima odluka te prikupljaju ključne informacije o promjenama i odlukama unutar organizacije. Nedostatak moći, kao i njezina zloupotreba, jednako vode prema neučinkovitosti. Da bi lideri optimalno koristili svoju osobnu moć, potrebno je razumjeti faktore koji omogućuju učinkovito utjecanje na druge.

Četiri ključna izvora osobne moći:

1. Stručnost

Stručnost podrazumijeva znanje, vještine i iskustvo specifične za određeni zadatak. Postizanje tog nivoa stručnosti zahtijeva ulaganje vremena i truda, što može biti izazov u današnjim brzim organizacijama. Iako je danas naglasak na širokom znanju, to često dolazi na uštrb specijalizacije. Ipak, nitko ne bi povjerio operaciju neurokirurgu koji je prošao samo osnovni online tečaj. Kao lider, trebali biste neprestano raditi na usavršavanju svojih sposobnosti kroz formalno i neformalno obrazovanje, stjecanje novih iskustava, mentorstvo i coaching. Izgradite kulturu učenja tako da svojim primjerom pokažete važnost stalnog usvajanja znanja te ga dijelite s drugima na način koji jača njihovu stručnost, a pritom ne umanjuje njihovu autonomiju u donošenju odluka.

2. Privlačnost

Ljepota nas evolucijski privlači jer je povezana sa zdravljem. Privlačnost se može izraziti na tri načina: kroz karizmu, odgovarajuće ponašanje i fizičke osobine. Lidere koji imaju inspirativnu viziju, riskiraju da je ostvare, koriste nekonvencionalne metode i motiviraju druge, često se doživljava kao karizmatične. Primjereno ponašanje uključuje iskrenu komunikaciju, emocionalnu otvorenost, pružanje bezuvjetnog poštovanja i podršku kroz empatiju. Stvarajte odnose koji bi, bez formalnih uloga, mogli prerasti u snažna prijateljstva. Također, prirodno nas privlače osmijesi i lica. Istraživanja pokazuju da fizički privlačne osobe percipiramo kao vrjednije i uspješnije. Iako nije potrebno stalno objavljivati selfije, osmijeh je uvijek dobrodošao.

3. Trud

Trud ukazuje na predanost i motivaciju koja nadilazi uobičajena očekivanja. Evolucijski smo skloni pratiti one koji ulažu dodatni napor jer nam to ulijeva povjerenje u njihov uspjeh. Osim što stvara osjećaj obveze, visoka razina truda povećava znanje i donosi veću odgovornost. Lideri, osobito osnivači, često su uložili mnogo truda i predanosti kako bi postigli izvanredne rezultate. Međutim, jedna od najvećih grešaka koju mogu napraviti je oslanjanje na to da će drugi nastaviti ulagati isti trud umjesto njih. Smanjenje vašeg angažmana u odnosima, kulturi ili podršci top menadžmentu sigurno će biti primijećeno.

4. Vjerodostojnost

Jasne i dobro definirane vrijednosti smanjuju neizvjesnost te omogućuju interpretaciju ponašanja drugih. One jasno prenose prioritete i poboljšavaju efikasnost. Kada lider djeluje u skladu s vlastitim vrijednostima i vrijednostima organizacije, jača svoj integritet i time povećava svoj utjecaj.

Odgovorno korištenje moći i utjecaja ključno je za uspjeh lidera. Osnova odgovornosti leži u znanju i svijesti. Razvijajte svoju osobnu moć te je koristite promišljeno kako biste nadahnuli i ojačali svoj tim. Učinkovito vodstvo ne znači samo postizanje ciljeva, već i stvaranje pozitivnog utjecaja na ljude oko sebe.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno