Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Funta na najvišem nivou u odnosu na dolar u više od dvije godine

Britanska funta dostigla je u utorak najviši nivo u odnosu na dolar od ožujka 2022. godine, dok se investitori pripremaju za to da će američke Federalne rezerve početi snižavati kamatne stope brže nego centralna banka Velike Britanije.

Funta je ojačala za 0,4 posto u odnosu na dolar, dostigavši 1,3237 dolara. Dok su trgovci razmatrali različite stavove predsjednika Feda Jeromea Powella i guvernera Banke Engleske Andrewa Baileyja na summitu centralnih bankara u SAD krajem prošlog tjedna, prenosi Biznis.

Powell je rekao da je „došlo vrijeme“ za smanjenje kamatnih stopa u SAD. Balley je pak zauzeo oprezniji stav. Upozorio je da je „prerano proglasiti pobjedu nad inflacijom“. Rast funte označava preokret za britansku valutu koja je 2022. godine pala na rekordno niske vrijednosti nakon krize s mini-budžetom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Trenutna razlika u kamatnim stopama između Velike Britanije i SAD iznosi 50 baznih bodova (0,5 posto) u korist SAD. Ali se očekuje da će se smanjiti na najmanje 25 baznih bodova u rujnu. Što podržava vrijednost funte u odnosu na dolar. Tržišta očekuju smanjenje kamatnih stopa u SAD za ukupno 100 baznih bodova ove godine.

Stratezi Bank of America očekuju da će funta nastaviti jačati i potencijalno dostići 1,35 dolara do kraja godine. Jer fundamentalni faktori i dalje podržavaju njen učinak u odnosu na glavne rivale.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno