Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Qualcomm najavljuje pametne naočale: Budućnost komunikacije i sadržaja

Qualcomm javlja kako će to biti sasvim novi proizvod koji će pružati nova i zanimljiva iskustva.

Pametni telefoni su postali ključni dio naših života, gotovo nezamislivih bez ovog uređaja. Međutim, što nam budućnost donosi? Kako ćemo za desetak godina komunicirati i pristupati sadržaju? Hoćemo li i dalje koristiti telefone, ili će nas zamijeniti potpuno novi uređaji?

Predviđanje budućnosti uvijek je izazovno, ali neki stručnjaci vjeruju da bi pametne naočale mogle jednog dana zamijeniti pametne telefone. Trenutni modeli pametnih naočala još uvijek nisu dovoljno napredni za taj zadatak. Međutim, uređaji za virtualnu i proširenu stvarnost su, preveliki i nedovoljno praktični da bi mogli zamijeniti telefone.

S napretkom tehnologije, pametne naočale bi mogle postati ključni gadget za komunikaciju i konzumaciju sadržaja. Kako se sve više oslanjamo na glasovne asistente i prilagođavamo se ovom načinu interakcije s uređajima, moguće je da će se pametne naočale upravljati glasom. Na malim ekranima naočala mogli bismo gledati video sadržaj i čitati poruke, koje bi AI alati mogli čitati naglas.

Suradnja s Googleom i Samsungom

Qualcomm je objavio da su se udružili sa Samsungom i Googleom. Za cilj imaju razviti pametne naočale koje će dizajnom nalikovati klasičnim naočalama. Ove naočale će se povezivati s pametnim telefonima, omogućujući prikaz sadržaja s telefona na ekranu naočala. Tako možemo očekivati da će obavijesti biti prikazane na unutarnjem ekranu naočala. Slično prikazivanju informacija s telefona na ekranima pametnih satova.

Cristiano Amon, izvršni direktor Qualcomma, komentirao je za CNBC da će ovaj novi proizvod donijeti potpuno nova iskustva. Istaknuo je da očekuje kako će svi korisnici pametnih telefona biti zainteresirani za naočale. Ove naočale će se moći povezati s njihovim uređajima. To će omogućiti da se obavijesti prikazuju nenametljivo u kutu naočala, eliminirajući potrebu za gledanjem ekrana telefona ili pametnog sata, piše Zimo Dnevnik.

Amon je spomenuo naočale koje su razvili Meta i Ray-Ban, a koje imaju izgled klasičnih naočala, ugrađenu kameru, podršku za glasovne asistente i bežično povezivanje s pametnim telefonima. Nove pametne naočale koje Qualcomm razvija u suradnji sa Samsungom i Googleom mogle bi nalikovati tim modelima, no očekuje se da će imati podršku za proširenu i virtualnu stvarnost.

Prema Amonu, ključ za uspjeh na ovom tržištu leži u razvoju pametnih naočala s naprednim tehnološkim opcijama, uključujući podršku za VR i AR. Ove naočale trebale bi izgledati kao obične naočale za vid ili sunčane naočale, čime će se olakšati njihova prihvaćenost i upotreba.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno