Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Velika Britanija: 100 milijardi funti za nove investicije

Velikoj Britaniji je potrebno 100 milijardi funti (GBP) novih investicija godišnje, odnosno oko 119 milijardi eura. Investicije su potrebne kroz narednih deset godina kako bi postigla ekonomske ciljeve i ostvarila godišnji privredni rast od najmanje tri odsto.

Britaniji je dakle ukupno potreban 1.000 milijardi funti novih investicija u desetogodišnjem periodu, navodi The Guardian, prenosi Biznis. Nova sredstva treba uložiti prije svega u sektore energetike i stanovanja, smatraju stručnjaci.

Energetskom sektoru Velike Britanije je potrebno 50 milijardi funti godišnje. Dok 20 do 30 milijardi funti treba izdvojiti za stambeni fond, a 8 milijardi funti za projekte poboljšanja opskrbe vodom.

Londonu je također neophodan rizični kapital u vrijednosti od 20 do 30 milijardi funti za rastuće kompanije kojima je potrebno financiranje za proširenje poslovanja.

Izvješće sugerira da Velika Britanija treba stvoriti atmosferu u kojoj će potrošači mnogo više htjeti riskirati i ulagati svoj novac u lokalne kompanije nego da ga drže na svojim gotovinskim računima.

Takvu vrstu ponašanja treba stimulirati ukidanjem takse na kupovinu dionica. Kao i omogućiti kompanijama da potaknu ljude s velikom novčanom štednjom ka investicijama, navodi se u izvješću.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno