Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ima li za europsku proizvodnju čelika šanse?

Najvažnija europska čeličana – ona u njemačkom gradu Duisburgu – nalazi se u velikoj krizi. I dok se predstavnici industrije ključne za Njemačku pokušavaju dogovoriti s političarima o rješenju, vrijeme polako istječe. Mnoga radna mjesta u industriji čelika vise o koncu.

Proizvodnja sirovog čelika u Njemačkoj i u 2024. ostaje na niskim razinama. Njemački kreatori politika i predstavnici industrije čupaju si kosu pokušavajući iznaći rješenje za nju. U pitanju je već standardna njemačka, odnosno europska priča – kako da industrija postane zelena, a ostane globalno konkurentna?

S jedne strane žele se ispuniti ekološki ciljevi proizvodnjom zelenog čelika. S druge strane se za okoliš neprihvatljivi čelik istovremeno uvozi iz Kine.

Jedno od pet radnih mjesta u njemačkom gradu Duisburgu – prijestolnici europskog čelika – ovisi upravo o njemu. Jučer i danas se ondje održava Nacionalni samit o čeliku nakon ‘velikog praska’ u ipak ne tako čeličnoj podružnici ThyssenKruppa za tu leguru željeza. Vodstvo podružnice za čelik diglo je ruke od svega, a odnos s matičnom tvrtkom je prekinut. Zaposlenike čeka veliki val otpuštanja te su najavili prosvjede. Zastarjeli objekti, preveliki kapaciteti i još veća konkurencija bit će teme u fokusu.

Ne smijemo dozvoliti ovisnost o drugima

“Na globalnom tržištu je velik broj dobavljača koji imaju potpuno drugačije okvirne uvjete od ThyssenKruppa u Njemačkoj. Imamo fluktuirajuće cijene čelika, kao i fluktuirajuću situaciju s potražnjom i cijenama energije”, kazao je ekonomist Marc Eulerich sa Sveučilišta Duisburg-Essen za Tagesschau.

Zbog sve osjetnijeg straha od recesije u cijelom njemačkom gospodarstvu u padu je i važan sektor obrade čelika, pa pada i potražnja za njim.

S obzirom na to da vlada podupire restrukturiranje ThyssenKrupp Steela s dvije milijarde eura. Postoji i velik politički interes za budućnost domaćeg čelika. “Deseci tisuća radnih mjesta ovise o njemu. Njemačka industrija čelika je nezamjenjiva te ne bismo smjeli dopustiti da postanemo ovisni o drugim zemljama (op.a., o Kini)” rekla je šefica Bundestaga Bärbel Bas.

Ima li europska proizvodnja čelika šanse?

U budućnosti će proizvodnja čelika u Njemačkoj ići na vodik te bi on tako trebao postati klimatski neutralan. Tranzicija na ‘zeleni čelik’ dodatni je izazov za industriju, no to je, prema nekim stručnjacima, i jedina šansa koju imaju Njemačka i cijela Europa.

Ipak, trenutačno nema dovoljno zelenog vodika proizvedenog iz obnovljivih izvora energije.

‘Prvi demo sustavi trenutno su u pogonu, a Thyssenkrupp je jedan od prvih proizvođača te vrste u svijetu te će ovakav čelik u sljedećih nekoliko godina u velikom stilu donijeti na tržište’, rekao je stručnjak za energetske sustave Stefan Lechtenböhmer.

S tim ciljem Thyssenkrupp će graditi i postrojenje na bazi vodika, ‘za izravnu redukciju CO2’, čija je vrijednost procijenjena na tri milijarde eura. No planirana zelena čeličana u Duisburgu mogla bi biti skuplja nego što se očekivalo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno