Ponedjeljak, 23 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Makedonska narodna banka srezala kamatne stope

Nedavna gospodarska kretanja omogućila su početak postupne i oprezne normalizacije nacionalne monetarne politike i smanjenje kamatne stope na zapise središnje banke za 0,25 postotnih bodova, na razinu od 6,05 posto, navodi se u priopćenju Narodne banke Sjeverne Makedonije kojeg prenosi agencija MIA.

Kamate na prekonoćne i sedmodnevne kredite ostaju na razini od 4,20 posto, odnosno 4,25 posto. Ponuda zapisa središnje banke na redovnoj dražbi banke ostaje nepromijenjena na 10 milijardi Mden.

Kako se navodi u priopćenju, Izvršni odbor centralne banke nadležan za utvrđivanje njezine monetarne politike pregledao je najnovije podatke o svjetskom i domaćem gospodarstvu te najnovija kretanja na međunarodnim i domaćim financijskim tržištima.

Očekuje se da će trenutačne kamatne stope — uz prethodne promjene obvezne pričuve i poduzete makrobonitetne mjere, uključujući postupno povećanje stope protucikličkog kapitalnog zaštitnog sloja (1 posto od srpnja 2024.) — i dalje pridonositi održavanju tečaja i cijena stabilnim u srednjoročno.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno