Srijeda, 25 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Američka modna kompanija pod istragom Kine

Ministarstvo trgovine Kine priopćilo je da je američka modna kompanija PVH, u čijem vlasništvu su brendovi Tommy Hilfiger i Calvin Klein, pod istragom. Istražuju ih zbog navodnog kršenja principa trgovine.

U nizu priopćenja objavljenih na internetu navodi se da će ministarstvo istražiti sumnje da je ova kompanija bojkotirala proizvode iz regije Xinjiang na krajnjem zapadu zemlje, prenosi Biznis.

„Američka grupa PVH osumnjičena je za kršenje principa normalne trgovine i nerazumno bojkotiranje pamuka i drugih proizvoda iz Xinjianga. Ozbiljno je narušila prava i interese relevantnih kineskih kompanija i ugrozila suverenitet, sigurnost i razvojne interese Kine“, navodi kinesko ministarstvo.

U priopćenju se takođee spominje da će se istraga provesti po pravilima kineske „liste nepouzdanih subjekata“, koja se koristi kao kontrasankcija mjerama poduzetim protiv Pekinga.

Washington je blokirao dio uvoza iz Xinjianga. Američke kompanije koje kupuju odjeću, pamuk, paradajz i drugu robu iz Xinjianga suočavaju se s pritiskom potrošača na Zapadu zbog navodnih kršenja ljudskih prava i prisiljavanja na prinudni rad.

Vladajuća Komunistička partija Kine optužena je da u ovoj regiji drži pripadnike muslimanskih etničkih grupa u logorima.

Kina negira bilo kakvu zlouporabu. Tvrdi da su koraci koje je poduzela neophodni za borbu protiv terorizma i širenja separatističkog pokreta.

Očekuje se da će PVH u roku od 30 dana Kini dostaviti informacije kako bi objasnila je li poduzela diskriminacijske mjere protiv proizvoda povezanih sa Xinjiangom u posljednje tri godine, navodi se u priopćenju.

PVH je na svojoj web stranici objavio da postupa prema zakonu gdje god da posluje, „uključujući i politiku američke vlade u vezi sa regijom Xinjiang“.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno