Srijeda, 2 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Indija smanjuje carine na izvoz riže, tržišne cijene počinju opadati

Cijene riže na svjetskim tržištima pale su nakon ukidanja indijske zabrane izvoza, dok su drugi izvoznici slijedili sličan potez. Indija je omogućila izvoz bijele riže, osim sorte Basmati.

New Delhi je smanjio izvoznu carinu na blanširanu rižu na 10% zbog nove žetve i povećanih zaliha.

Prošle godine, indijska zabrana izvoza bijele riže i 20% carina na blanširanu rižu dovele su do rekordnih cijena. Ovi potezi omogućili su konkurentnim dobavljačima, poput Vijetnama, Tajlanda, Pakistana i Mjanmara, da povećaju svoj tržišni udio.

Cijena indijske lomljene blanširane riže na burzama početkom tjedna bila je između 500 i 510 dolara po toni. Prošli tjedan cijena se kretala od 530 do 536 dolara, dok je indijska lomljena bijela riža bila oko 490 dolara. U 2022. godini, Indija je činila više od 40% svjetskog izvoza riže, dostigavši 22,2 milijuna od 55,4 milijuna tona globalne trgovine.

Veća ponuda pomoći će siromašnim kupcima u Aziji i Africi da nabave osnovnu hranu po nižim cijenama. Izvoznici navode da će kupci i prodavači procijeniti utjecaj povećanih indijskih isporuka riže na cijene. Viši potpredsjednik Olam Agri India, Nitin Gupta, istaknuo je da će se cijene prilagoditi novim uvjetima.

Najveći uvoznici azijske riže uključuju Filipine, Nigeriju, Irak, Senegal, Indoneziju i Maleziju

Konkurencija je reagirala snižavanjem cijena za najmanje deset dolara po toni, kažu trgovci iz Vijetnama, Pakistana, Tajlanda i Mjanmara. Himanshu Agarwal, izvršni direktor Satyam Balajee, istaknuo je da su dobavljači iz Tajlanda, Vijetnama i Pakistana smanjili izvoznu cijenu zbog poteza Indije, prenosi Biznis.

Cijene tajlandske riže početkom tjedna kretale su se od 540 do 550 dolara, dok su prošli tjedan bile 550 do 560 dolara. Izvozne cijene mogle bi pasti zbog povećane ponude, ali pad će ovisiti o različitim faktorima. Počasni predsjednik Udruge izvoznika tajlandske riže, Chukiat Opaswong, istaknuo je da jačanje valute također igra ulogu.

Cijene riže počinju se prilagođavati, uključujući i Vijetnam, no trgovci ističu da puni utjecaj indijskih isporuka još nije jasan. Truong Tan Tai, izvršni direktor Vinarice Co, savjetovao je vijetnamskim izvoznicima da ostanu smireni i ne snižavaju cijene za ugovore.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno