Četvrtak, 3 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Toyota postaje ključni investitor u Joby Aviation s 22% udjela

Toyota investira dodatnih 500 milijuna dolara u Joby Aviation, s ciljem lansiranja komercijalne aviotaksi usluge u SAD-u kroz zajedničko partnerstvo.

Toyota će svoju investiciju iskoristiti za pomoć u procesu certificiranja i proizvodnje zrakoplovne letjelice slične helikopteru, namijenjene pružanju taksi usluga, prema današnjoj zajedničkoj objavi obje kompanije, izvještava AP.

Do sata je Toyota uložila ukupno 894 milijuna dolara u Joby Aviation. Time je osigurala vlasništvo nad 22 posto dionica ove kompanije.

Joe Ben Bevirt, osnivač Joby Aviationa, izjavio je da nova investicija produžuje gotovo sedmogodišnju suradnju s Toyotom.

Joe Ben Bevirt istaknuo je da su stručnost i podrška Toyote bili ključni za uspjeh Joby Aviationa u ostvarenju zajedničke vizije budućeg zračnog prometa. Joby je nedavno proizveo treći zrakoplov, dok je četvrti u fazi certificiranja. Toyota je prošle godine sklopila dugoročni ugovor o isporuci motora i drugih dijelova za aviotaksi.

Aviotaksi Joby Aviationa, s kapacitetom za četiri putnika i pilota, može preći do 240 kilometara s jednim punjenjem baterije. Pri tome, maksimalna brzina se kreće od 320 kilometara na sat. Letjelica, sposobna za vertikalno uzlijetanje i prijelaz u vodoravni let, gotovo je potpuno tiha u zraku i 100 puta tiša od helikoptera pri polijetanju i slijetanju. Kompanija planira masovnu proizvodnju i usluge prijevoza na zahtjev, kako doznaje Seebiz.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno