Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prijelaz na električna vozila i u Toyoti ugrožava radna mjesta

Radikalan prijelaz na električna vozila značio bi gubitak posla za radnike u sektoru tehnologija povezanih s motorima. Ovo uključuje i brojne dobavljače, upozorio je u četvrtak predsjednik Toyote. Naglasio je da bi u Japanu bez posla moglo ostati 5,5 milijuna ljudi.

U automobilskoj industriji u Japanu angažirano je 5,5 milijuna ljudi. Među njima su i oni koji već dugo rade (posao) povezan s motorima, rekao je Akio Toyoda novinarima. Ti će ljudi izgubiti posao ako izbor bude sveden na električna vozila, rekao je Toyoda, istaknuvši i da voli benzince.

Šef Toyote ponovio je tako upozorenje od prije tri godine, kada je bio rekao i da bi radikalni prijelaz za japanske kompanije značio i osam milijuna manje proizvedenih automobila.

Toyota danas zauzima prvo mjesto na svjetskoj ljestvici po prodaji vozila. Opreznija je u pristupu električnim vozilima od drugih proizvođača. To joj trenutačno ide na ruku budući da svjetska prodaja električnih vozila usporava.

U SAD odgođena proizvodnja električnih vozila

Prije tjedan dana poslovni list Nikkei izvijestio je da Toyota planira odgoditi početak proizvodnje električnih vozila u Sjevernoj Americi za nekoliko mjeseci zbog slabije prodaje.

Pogon u Kentuckyju trebao bi proizvoditi električni terenac (SUV) s tri reda sjedala. Glasnogovornik Toyote u SAD-u rekao je da će proizvodnja vjerojatno krenuti početkom 2026., a na krajem 2025. godine.

Japanski div istodobno širi ponudu hibridnih modela, u sklopu strategije “više puteva” prema nultim emisijama ugljika. Ovo uključuje električna, hibridna i vozila na vodikove ćelije i druge pogonske tehnologije.

U siječnju njezin predsjednik prognozirao je da će električna vozila činiti najviše 30 posto globalnog automobilskog tržišta. Ostatak bi trebala zauzeti hibridna, vozila na vodikove ćelije i vozila s motorima na unutarnje izgaranje činiti ostatak. Nije precizirao vremenski okvir te prognoze.

Akio Toyoda iznio je tu procjenu prilikom otkrivanja biste svoga oca Shoichira Toyode na Sveučilištu u Nagoyi u središnjem Japanu, koji je lani preminuo u dobi od 97 godina.

Shoichiro Toyoda upravljao je Toyotom u 80-im godinama prošloga stoljeća, prenio je HRT. Tada je kompanija iz temelja izmijenila globalno tržište automobila, označivši kraj ere dominacije Detroita, napominje Reuters.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno