Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tvorac bitcoin-a ipak nije potpuno otkriven

Potraga za identitetom Satoshija Nakamota dugotrajna je misterija u zajednici kriptovaluta. Tijekom godina “otkriveni” su brojni kandidati, osobe poput Hala Finneya, Adama Backa i Nicka Szaba. Međutim, pravi identitet tvorca bitcoin-a ostaje neuhvatljiv. Pri čemu neki u zajednici tvrde da održavanje ove misterije zapravo koristi razvoju bitcoina.

Nedavno je prikazan HBO-ov dokumentarac, o čijem prikazivanju je pisala Financa. Serija je u najavi obećala otkriti pravi identitet Satoshija Nakamota, enigmatičnog tvorca bitcoina.

Novi lik u priči

Peter Todd, poznati bitcoin developer, neočekivano se našao u središtu istrage dokumentarca. Kao 39-godišnji kanadski kriptograf s dubokim korijenima u ranoj bitcoin zajednici, Toddova stručnost i uključenost u razvoj kriptovalute učinili su ga intrigantnim subjektom za filmaše.

Dokumentarac nudi nekoliko dokaza koji podupiru teoriju da bi Todd mogao biti Satoshi Nakamoto. Teorija se temelji na nekoliko zanimljivih podudarnosti. U forumskoj raspravi iz prosinca 2010. godine, Todd je pokazao duboko razumijevanje bitcoina, nadovezujući se na Satoshijeve ideje na način koji je nekima djelovao kao da “završava njegove rečenice”. Analize Toddovih i Satoshijevih zapisa ukazuju na određene sličnosti u gramatici i sintaksi. Ovo je potaknulo spekulacije o njihovom mogućem identitetu. Dodatno, primijećeno je da se vrijeme Satoshijevih online komunikacija podudara s razdobljima kada je Todd vjerojatno imao više slobodnog vremena. Posebice tijekom ljetnih pauza. Iako su ove podudarnosti intrigantne, važno je napomenuti da one same po sebi ne predstavljaju konkretan dokaz. Samo su indicije koje su potaknule daljnja nagađanja o identitetu tajanstvenog tvorca bitcoina.

Todd kaže da nije Satoshi

U završnoj sceni dokumentarca, koja predstavlja klimaks, Hoback suočava Todda s teorijom da bi on mogao biti Satoshi Nakamoto. Ovaj dramatični trenutak dovodi istragu do vrhunca, prisiljavajući Todda da izravno odgovori na spekulacije.

Odgovor Petera Todda na optužbe je nedvosmislen. On čvrsto negira da je Satoshi, izjavljujući: “Ja nisam Satoshi.” Todd ide i dalje, nazivajući tu ideju “smiješnom”. Upozoravajući da će njeno uključivanje u dokumentarac biti “vrlo smiješno” i ismijati cijelu ideju dokumentarca. Međutim, to nije omelo filmaše da to objave.

Todd tvrdi da je pitanje Satoshijevog identiteta u konačnici “beskorisno” jer bi pravi Satoshi jednostavno porekao to ako bi bio suočen. Ova perspektiva dodaje zanimljiv sloj kontinuiranoj raspravi o važnosti Satoshijevog identiteta.

Jedan od uvjerljivijih argumenata koje Todd iznosi protiv potrage za Satoshijem je potencijalna opasnost koju ona predstavlja. On ističe da bi otkrivanje Satoshijevog pravog identiteta moglo dovesti do značajnih rizika za osobnu sigurnost zbog njegovih pretpostavljenih velikih količina bitcoina. Ova zabrinutost ističe stvarne implikacije razotkrivanja tako utjecajne i bogate osobe u svijetu kriptovaluta, piše Bug.

Misterija se nastavlja

Unatoč temeljitoj istrazi i dramatičnom suočavanju, “Money Electric: The Bitcoin Mystery” na kraju ne uspijeva pružiti konačne dokaze o identitetu Satoshija Nakamota. Nemogućnost dokumentarca da definitivno razotkrije tvorca bitcoina naglašava trajnu prirodu ove misterije. HBO-ov dokumentarac ne otkriva tko je tvorac bitcoina, ali ‘Money Electric’ je i dalje vrijedan gledanja, preporučuje magazin Fortune u svojem prikazu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno