Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

AMD pokušava uzeti dio kolača Nvidiji: Lansirao novi čip

AMD je u četvrtak lansirao novi čip umjetne inteligencije koji izravno cilja na grafičke procesore Nvidijinih podatkovnih centara, poznate kao GPU.

Instinct MI325X, kako se zove čip, počet će se proizvoditi prije kraja 2024. godine, rekao je AMD u četvrtak tijekom događaja na kojem je najavljen novi proizvod. Ako AMD-ove AI čipove programeri i cloud divovi vide kao blisku zamjenu za Nvidijine proizvode, to bi moglo izvršiti cjenovni pritisak na Nvidiju. Ona je imala otprilike 75% bruto marže, dok su njezini GPU-i bili u velikoj potražnji tijekom prošle godine.

Napredna generativna umjetna inteligencija kao što je OpenAI-jev ChatGPT zahtijeva ogromne podatkovne centre pune GPU-a kako bi izvršili potrebnu obradu. Što je stvorilo potražnju za većim brojem tvrtki za isporuku AI čipova, prenosi Seebiz.

Namjeravaju osvojiti veći dio tržišta

U posljednjih nekoliko godina, Nvidia je dominirala većinom tržišta GPU-a za podatkovne centre, ali AMD je povijesno na drugom mjestu. Sada namjerava preuzeti udio od svog rivala u Silicijskoj dolini ili barem osvojiti veliki dio tržišta za koje kaže da će do 2028. godine vrijediti 500 milijardi dolara.

“Potražnja za umjetnom inteligencijom zapravo je nastavila rasti i zapravo premašuje očekivanja. Jasno je da stopa ulaganja posvuda nastavlja rasti,” izjavila je izvršna direktorica AMD-a Lisa Su na događaju.

AMD na događaju nije otkrio nove velike klijente u oblaku ili internetu za svoje Instinct GPU-ove. Ali je tvrtka ranije otkrila da i Meta i Microsoft kupuju njegove AI GPU-ove i da ih OpenAI koristi za neke aplikacije. Tvrtka također nije otkrila cijene za Instinct MI325X, koji se obično prodaje kao dio kompletnog poslužitelja.

S lansiranjem MI325X, AMD ubrzava svoj proizvodni raspored kako bi izdao nove čipove na godišnjem planu kako bi se bolje natjecao s Nvidijom i iskoristio procvat za AI čipove. Novi AI čip nasljednik je MI300X koji se počeo isporučivati krajem prošle godine. AMD-ov čip 2025. zvat će se MI350, a čip 2026. zvat će se MI400, objavila je tvrtka.

Predstavljanje MI325X suprotstavit će ga Nvidijinim nadolazećim Blackwell čipovima, za koje je Nvidia rekla da će se početi isporučivati u značajnim količinama početkom sljedeće godine.

Interes ulagača

Uspješno lansiranje AMD-ovog najnovijeg GPU-a za podatkovne centre moglo bi privući interes ulagača koji traže dodatne tvrtke koje će imati koristi od procvata AI. AMD je do sada porastao samo 20% u 2024., dok su Nvidijine dionice porasle za više od 175%. Većina industrijskih procjena kaže da Nvidia ima preko 90% tržišta AI čipova za podatkovne centre.

Dionice AMD-a pale su za 3% tijekom trgovanja u četvrtak.

AMD-ova najveća prepreka u preuzimanju tržišnog udjela je to što čipovi njegovog rivala koriste vlastiti programski jezik, CUDA. A on je postao standard među AI programerima. To u biti zaključava programere u Nvidijin ekosustav.

Kao odgovor, AMD je ovog tjedna rekao da poboljšava svoj konkurentski softver, nazvan ROCm. I to kako bi AI programeri mogli lakše prebaciti više svojih AI modela na AMD-ove čipove, koje naziva akceleratorima.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno