Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Goldman Sachs podigao prognoze kineske ekonomije

Goldman Sachs je podigao prognozu za bruto domaći proizvod (BDP) Kine sa 4,7 na 4,9 posto za 2024. godinu, navodi se u izvješću banke. Objasnili su kako je to rezultat najnovijih stimulativnih mjera kineske vlade.

Banka je također unaprijedila prognozu rasta Kine za 2025. godinu na 4,7 sa ranijih 4,3 posto. Ovaj optimizam dolazi nakon što je Peking predstavio niz mjera za poticanje rasta. Uključujući planove za veća javna ulaganja najavljena tijekom vikenda, prenosi Biznis.

Povećanje prognoze dolazi u trenutku kada ekonomisti i investitori procjenjuju efekte zadnjih poteza kineske vlade. Izračunali su ih prema jačanju ekonomije koja se suočava sa slabim raspoloženjem i trajnim deflacijskim pritiscima.

Ministarstvo financija Kine obećalo je veći fiskalni poticaj u priopćenju od 12. listopada. Iako neki analitičari smatraju da su potrebne dodatne mjere za povećanje potrošnje kako bi se nadvladala deflacija.

Kineske vlasti najavile su da će 2.300 milijardi juana (oko 425 milijardi dolara) sredstava iz posebnih obveznica lokalnih vlada biti korišteno u četvrtom kvartalu. Što sugerira intenzivnije javne troškove i veći rast nego što je banka prethodno predvidjela.

Također, Nacionalna komisija za razvoj i reforme Kine planira da do kraja listopada unaprijed odobri investicijske projekte vrijedne 200 milijardi juana za 2025. godinu, u pokušaju da se dostigne cilj od oko pet posto rasta BDP-a za 2024. godinu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno