Srijeda, 23 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Rusija preko BRICS-a želi uvesti alternativnu platformu za međunarodna plaćanja

Rusija će članicama BRICS-a predložiti uspostavu platforme za međunarodna plaćanja. Ona bi trebala konkurirati aktualnom “centraliziranom” sustavu i biti fokusirana na plaćanja u nacionalnoj valuti. Dokument koji govori o prijedlogu je objavljen na stranici Ruskog ministarstva financija.

Nova infrastruktura za prekogranična plaćanja uključivala bi sustav poruka i mrežu komercijalnih banaka koje bi provodile prekogranične transakcije u nacionalnim valutama, prenosi Hina.

Centralno mjesto u transakcijama imale bi centralne banke. Cilj je platni promet zaštititi od vanjskih utjecaja, tumači rusko predsjedateljstvo BRICS-a u prijedlogu dokumenta. Prijedlog je sastavljen uoči samita koji će biti održan od 22. do 24. listopada u ruskom Kazanju.

Uspostava direktnih veza među centralnim bankama mogla bi svesti rizike na minimum. Isključivanje komercijalnih banaka iz sustava podrazumijeva i isključivanje ‘njegove’ centralne banke, objašnjavaju. Navodeći i mogućnost zajedničke multilateralne platforme za plaćanja, koja bi se temeljila na modernoj tehnologiji.

Krize su naglasile nedostatke međunarodnog financijskog sustava. Rizik je za destabilizaciju koji predstavlja “prekomjerno oslanjanje na jednu valutu i na centraliziranu financijsku infrastrukturu”, tvrde.

Sustav treba prilagoditi kako bi se bolje nosio s “izazovima koje predstavlja fragmentacija svjetske trgovine”. Neophodno je da prati potrebe svjetske ekonomije, stoji u dokumentu.

BRICS će imati burzu žitarica

Međunarodni monetarni fond (MMF) i njegova specijalna prava vučenja (SDR-ovi) nisu u razvoju pratili svjetsku ekonomiju, zaključak je ruskog predsjedateljstva BRICS-a.

SDR-ovi su prema prvobitnom planu trebali postati alternativna imovina u državnim rezervama, pa i nova globalna valuta. Ipak, njihova je učinkovitost, u cjelini gledano, još ograničena, konstatiraju, predlažući raspravu o njihovoj mogućoj ulozi u globalnoj ekonomiji i u kontekstu privatnog sektora.

Rusko predsjedateljstvo BRICSA-a predlaže i uspostavu zajedničke burze žitarica. Cilj je ponuditi alternativu aktualnom mehanizmu određivanja cijena na burzama u zapadnim zemljama.

“Kako bi se osigurala učinkovita, nesmetana i transparentna prekogranična trgovina robom, rusko predsjedateljstvo BRICS-a predlaže uspostavu platforme za trgovinu žitaricama u okviru Burze žitarica BRICS-a”, navodi se u dokumentu. Dodaju da će se tom mjerom osigurati nezovisno određivanje cijena i ojačati suverenitet ekonomija članica BRICS-a, saznaje Aljazeera.

Mehanizam trgovanja žitaricama među članicama BRICS-a obuhvatio bi u budućnosti i naftu, prirodni plin i zlato, dodaje se u dokumentu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno