Financa
Digitalni poslovni portal

Airbnb preuzima AI startup za oko 200 milijuna dolara

Airbnb je izvršio svoju prvu akviziciju kao javna tvrtka, u ugovoru procijenjenom na nešto manje od 200 milijuna dolara, rekli su izvori upoznati s ugovorom za CNBC.

Startup se zove Gameplanner.AI, au “stealth modu” je od svog osnutka 2020. Startupi u stealth modu rade izvan očiju javnosti iz raznih razloga, kao što je zaštita intelektualnog vlasništva ili izbjegavanje ometanja. Gameplanner.AI će ubrzati neke od Airbnbovih AI projekata.

Suosnivač Gameplanner.AI je Adam Cheyer, jedan od osnivača Siri. Kada je Apple kupio Siri, Cheyer je radio e zajedno sa Steveom Jobsom. Cheyer je kasnije suosnovao Viv Labs, koji će postati temelj za Samsungovog glasovnog asistenta.

Izvršni direktor Airbnba Brian Chesky rekao je da će generativna umjetna inteligencija radikalno promijeniti platformu i da je želi koristiti kao putnog asistenta koji s vremenom uči o korisnicima i poboljšava njihova iskustva putovanja. Na primjer, korisnicima prikazuje sobe ili domove koji bi ih mogli interesirati.

Ovaj je posao prva Airbnbova akvizicija od 2019. godine. Mogla bi pobuditi zanimanje Wall Streeta o tome mijenja li se Cheskyjeva strategija spajanja i preuzimanja, što bi Airbnb potencijalno učinilo privlačnijom akvizicijom. Tvrtka je profitabilna prema GAAP osnovi i do kraja rujna je držala 11 milijardi dolara u gotovini i likvidnoj imovini.

Airbnbove vijesti slijede izvješća da Google pregovara o ulaganju stotina milijuna u još jedan startup za umjetnu inteligenciju, Character.AI. Taj je startup u ožujku prikupio 150 milijuna dolara uz procjenu od 1 milijarde dolara u rundi financiranja koju je vodio Andreessen Horowitz. Startup omogućuje ljudima stvaranje virtualnih likova ili razgovor s AI verzijama slavnih osoba poput Elona Muska ili Alberta Einsteina.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije