Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Amazon izgubio sudski spor s Europskom komisijom

Kompanija Amazon izgubila je u srijedu sudski spor pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu. Spor se odnosio na pokušaj da suspendira zahtev u vezi sa svojim online oglašavanjem prema tehničkim pravilima Europske unije.

Najviši europski sud podržao je regulatore EU. Navodeći da interesi EU nadilaze materijalne interese američke kompanije, prenosi Reuters. Prema zakonu o digitalnim uslugama (DSA) koji važi od prošle godine, Amazon je označen kao veoma velika online platforma koja podliježe strogim pravilima za borbu protiv nelegalnog i štetnog sadržaja.

Kompanija je naknadno osporila zahtjev DSA da javno stavi na raspolaganje repozitorijum (baze podataka) koji sadrži detaljne informacije o svom online oglašavanju. Također je zatražila privremenu mjeru dok sud ne donese pravosnažnu odluku o slučaju.

Niži sud je u rujnu postupio po zahtjevu kompanije Amazon za privremenu mjeru za suspendiranje sporne obveze. Ovo je navelo Europsku komisiju da se obrati najvišem europskom sudu. Sud pravde EU poništio je nalog o suspenziji i odbacio zahtjev Amazona za privremenu mjeru.

„Interesi koje brani zakonodavna vlast EU prevladavaju, u ovom slučaju, nad materijalnim interesima Amazona. Ovo dovodi do toga da balansiranje interesa teži u korist odbijanja zahtijeva za suspenziju“, navedeno je u odluci suda.

Amazon je saopćio da je kompanija razočarana ovom odlukom. Smatra da se ne uklapa u opis „Veoma velika online platforma“ (VLOP) po zakonu DSA i da ne bi trebalo da bude obilježena kao takva, navodi Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno